Lansarea cartii „VIATA TACUTA A NATURII”, volumul II

Galeria de Arta SENSO a gazduit joi, 7 iunie 2018,lansarea  cartii „Viata tacuta a naturii. Flori, fructe, delicatese si obiecte in pictura moderna romaneasca, 1916 – 1946”, o lucrare de exceptie semnata de Doina Pauleanu, critic si doctor in istoria artei. Prezentat de Dan C. Mihailescu, istoric si critic literar, evenimentul a fost onorat de prezenta mai multor oameni de cultura, admiratori si prieteni apropiati ai autoarei.

Aceasta este prima monografie a genului publicata in Romania, care cu odata cu aparitia celui de-al doilea volum – volumul I a fost lansat in 2016 si face referire la perioada 1846 – 1916 – cuprinde creatia marilor nostri artisti care au realizat naturi moarte pe parcursul unui intreg secol. Aparut in conditii grafice deosebite la Editura Monitorul Oficial, albumul este rezultatul unei sustinute activitati de documentare, dar, in acelasi timp, un rasfat vizual insotit de comentariul unui apreciat cercetator in domeniu.

In cele 312 pagini sunt prezentate peste 200 de ilustratii ale tablourilor care se afla atat in institutii publice de profil – Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul Municipiului Bucuresti, muzeele din Constanta, Arad, Bacau, Barlad, Brasov, Braila, Craiova, Cluj-Napoca, Iasi, Piatra-Neamt, Ploiesti, Targu Mures, Tulcea – , cat si in importante colectii private din tara.

Este vorba despre o istorie a naturii moarte in pictura romaneasca din 1916 – data mortii lui Stefan Luchian, cu care s-a incheiat volumul I si pana in anul 1946 si analizeaza evolutia genului in pictura lui Nicolae Tonitza, Stefan Dimitrescu, Francisc Sirato, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu si Ion Theodorescu-Sion.  Iata titlurile capitolelor cartii: „Posteritatea lui Stefan Luchian”, „Fuzee de culori – Nicolae Tonitza”, „Natura intelectualizata – Francisc Sirato”, „Inalta constiinta profesionala a lui Stefan Dimitrescu”, „Cheia picturii lui Pallady sunt naturile moarte”, „Somptuozitatea obiectelor tacute – Gheorghe Petrascu”, „Versatilitatea picturii lui Ion Theodorescu-Sion”.

Un ultim volum se va referi la creatia celorlalti autori de naturi moarte care au activat in perioada interbelica, pentru a alcatui o sinteza revelatoare asupra unui gen artistic care i-a atras si i-a pasionat pe cei mai importanti pictori romani” – a spus Doina Pauleanu.

Doctor in Istoria Artei, Univeristatea Bucuresti si director al Muzeului de Arta Constanta din 1990, Doina Pauleanu a absolvit Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”  Bucuresti (astazi Academia Nationala de Arte), sectia Istoria si teoria artei. A publicat numeroase carti si albume de arta – „Regalitatea si marea”, „Tonitza”, „Cazinoul din Constanta. Boema, loisir si patrimoniu european la Marea Neagra”, „Pictori romani la Balcic” s.a.). Activitatea sa a fost recompensata cu distinctii si premii speciale, dintre care amintim: Premiul pentru patrimoniul cultural national, Ministerul Culturii si Cultelor si Premiul pentru critica al Uniunii Artistilor Plastici din Romania – 2003, Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter – 2004, Premiul „George Oprescu” pentru Istoria artei al Academiei Romane – 2007 sau Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, Franta – 2008.

De remarcat si faptul ca toate vernisajele expozitiilor care au loc la Galeria de Arta SENSO sunt prezentate de autoarea cartii, Doina Pauleanu.

Evenimentul a fost sustinut de FILDAS Art si Catena, prin Programul CATENA pentru ARTA.