Expozitie-retrospectiva PODURI EUROPENE 2004 – 2017

Galeria SENSO, alaturi de CATENA pentru arta, Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania si FILDAS Art, a vernisat miercuri, 8 noiembrie 2017, la Biblioteca Nationala a Romaniei, in salile Euphoria si Symposium, Expozitia Internationala a Femeilor Creatoare PODURI EUROPENE 2004 – 2017.

Manifestare artistica inedita si de anvergura, expozitia cuprinde o selectie de peste o suta de lucrari de pictura si sculptura realizate de artiste din Romania si alte tari europene in decursul a treisprezece ani, in cadrul proiectului PODURI EUROPENE.

Cuvantul de deschidere a expozitiei a fost sustinut de criticul si doctorul in istoria artei Doina Pauleanu, expert al Galeriei Senso si director al Muzeului de Arta Constanta.

PODURI EUROPENE, punte intre tari si culturi

Menit sa stabileasca prin aportul artistic feminin noi punti intre tari si culturi care doresc si pot sa comunice, Proiectul PODURI EUROPENE s-a nascut in anul 2004, la initiativa artistei Rodica Xenia Constantin, presedinta Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania. In fiecare an, in Taberele de Creatie PODURI EUROPENE din Romania (Constanta, Eforie Sud) au fost invitate artiste din Franta, Olanda, Germania, Elvetia, Austria, Serbia, Bulgaria, Liban, Belgia, Turcia, iar artistele romance au expus in galerii europene din Paris, Berlin s.a. In tara s-au organizat anual, la Bucuresti, Sibiu, Cluj si Constanta, expozitii ample cu lucrarile realizate de artistele participante in Simpozioanele PODURI EUROPENE din tara.

An de an, prestigiul acestuia a crescut si iata ca in 2017 a aniversat o editie jubiliara, cea de-a XV-a.

Atelierul International de Creatie Feminina Contemporana PODURI EUROPENE s-a desfasurat si in acest an in perioada 27 mai – 11 iunie 2017 la Eforie Sud si a culminat cu vernisajul din luna iunie de la Muzeul de Arta din Constanta.

Expozitia internationala de pictura si sculptura PODURI EUROPENE, aflata dupa 15 editii ale taberei cu acelasi nume intr-un moment retrospectiv, este organizata de Fundatia Fildas Art, Asociatia Femeilor Creatoare de Arta Plastica in Romania si farmaciile Catena prin programul Catena pentru Arta. Deschisa cu un numar impresionant de lucrari la Biblioteca Nationala a Romaniei, manifestarea isi propune sa evidentieze creativitatea feminina, de aleasa traditie in ultimele doua veacuri ale artelor romanesti. Lucrarile de pictura si sculptura sunt realizate in cadrul atelierului desfasurat an de an la Eforie Sud. Doamnele creatoare au lucrat in ritm alert, cu inspiratie si consecventa, cucerite de zona aleasa, careia marea generatie interbelica i-a acordat statutul privilegiat de cale solara a picturii romanesti, dar si de emulatia si convivialitatea prilejuite de traiul si lucrul in comun. Tabara-atelier nu si-a propus revenirea la pictura atmosferica, tematici restrictive, o recuzita obligatorie (scoici, valuri, furtuni, stanci, nave in pericol, ce-i drept mai rare in anotimpul, timpul si locul alese), ci a dorit si a putut sa adune laolalta – gratie operei de mecenat a doamnei Anca Vlad – creatoare cu renume si drept de cetate in plastica europeana, cu propensiune catre realitatea transpusa prin filtrele sensibilitatii contemporane, dar si catre monumental si abstract. Alegerea participantelor, din care orice factor aleatoriu a fost exclus prin alegere si prognoza, a prilejuit intalniri intre generatii si personalitati, intre artiste aflate in perioadele de formare si confirmare, reusind cu fiecare tabara si manifestare expozitionala, sa provoace o atmosfera de comunicare interculturala. Retrospectiva organizata la Biblioteca Nationala este momentul unui bilant festiv, apt sa confirme viabilitatea, actualitatea si interesul proiectului.”- Dr. Doina Pauleanu, director al Muzeului de Arta Constanta.

Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania a fost si este sustinuta de Fundatia Fildas Art (Presedinte Anca Vlad) si de Farmaciile Catena, sponsori ai tuturor evenimentelor in cadrul programului Catena pentru Arta.