Editie jubiliara „PODURI EUROPENE”

Expozitia Internationala a Femeilor Creatoare „PODURI EUROPENE” a ajuns in acest an la cea de-a XV-a editie. Vernisajul acestei expozitii aniversare a avut loc vineri, 9 iunie 2017, orele 17.00, Muzeul de Arta din Constanta (Bd. Tomis nr. 82 – 84).

Evenimentul a fost prezentat de Dr. Doina Pauleanu, critic de arta si director al Muzeului de Arta Constanta, si a reunit lucrarile realizate in cadrul Atelierului International de Creatie Feminina Contemporana PODURI EUROPENE de la Eforie-Sud (27 mai – 11 iunie 2017) de catre urmatoarele artiste:

Beatrice Anghelache– pictura (Bruxelles, Belgia)

Adriana Ilin Tomici– pictura (Timisoara)

Linda Saskia Menczel – sculptura (Timisoara)

Adriana Lucaciu– pictura (Timisoara)

Dana Constantin – pictura (Timisoara)

Edith Torony – pictura (Timisoara)

Dana Mercea Miclaus, pictura, Timisoara

Miriana Savova – pictura (Sofia, Bulgaria)

Mariana Bojan – pictura (Cluj)

Vera Dan – pictura (Cluj)

Lelia Rus Pirvan – pictura (Constanta)

Eugenia Botezatu – pictura (Constanta)

Lena Kelekian – pictura, restaurator de icoane (Beirut, Liban)

Marinela Mantescu – pictura (Bucuresti)

Carmen Poenaru – pictura (Bacau)

Rodica Xenia Constantin– pictura (Bucuresti) – Presedinta Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania, coordonator al Atelierelor Internationale de Creatie Feminina Contemporana PODURI EUROPENE

\

Expozitia internationala de pictura si sculptura Poduri Europene, deschisa in iunie 2017 (ca si in verile ultimilor ani) la Muzeul de Arta Constanta reuneste, in organizarea Fundatiei Fildas Art si a Asociatiei Femeilor Creatoare de Arta Plastica in Romania, lucrari de pictura si sculptura realizate in cadrul taberei-atelier desfasurate la Eforie Sud. Sunt doamne creatoare de arta din Romania, Bulgaria, Belgia, Liban care au lucrat in ritm alert, cu inspiratie si consecventa, cucerite de zona aleasa – litoralul care i-a strans in perioada interbelica pe toti creatorii romani intr-o adevarata colonie de pictura –, de emulatia si camaraderia prilejuite de traiul si lucrul in comun. Organizatorii nu au impus revenirea la pictura atmosferica, tematici restrictive, o recuzita obligatorie (scoici, valuri, furtuni, stanci, nave in pericol, ce-i drept mai rare in anotimpul si locul alese), ci a dorit si a putut sa adune laolalta artiste de valoare, gratie operei de mecenat a doamnei Anca Vlad, care si-a castigat printr-un adevarat program – Catena pentru arta –, drept de cetate in plastica europeana; alegerea participantelor, din care orice factor aleatoriu a fost exclus prin alegere si prognoza, prilejuieste intalniri intre generatii si personalitati, intre artiste aflate in perioadele de formare si confirmare, reusind, cu fiecare tabara si manifestare expozitionala, sa provoace o atmosfera de comunicare interculturala, de alteritate, de aleasa creativitate”- Dr. Doina Pauleanu, director al Muzeului de Arta Constanta

Expozitia este organizata de CATENA pentru arta, Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania, Fundatia FILDAS Art, in colaborare cu Muzeul de Arta Constanta poate fi vizitata pana pe 30 iunie 2017.

 

*

Proiectul PODURI EUROPENE, menit sa stabileasca, prin aportul artistic feminin, noi punti intre tari si culturi care doresc si pot sa comunice s-a nascut in anul 2004, la initiativa artistei Rodica Xenia Constantin, presedintaAsociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania. An de an, prestigiul acestuia a crescut si iata ca in 2017 aniverseza o editie jubiliara, cea de-a XV-a.

In fiecare an, au fost invitate in Taberele de Creatie PODURI EUROPENE din Romania (Constanta, Eforie Sud) artiste din Franta, Olanda, Germania, Elvetia, Austria, Serbia, Bulgaria, Liban, Belgia, Turcia, iar artistele romance au expus in galerii europene din Paris, Berlin s.a. In tara s-au organizat anual, la Bucuresti, Sibiu, Cluj si Constanta, expozitii ample cu lucrarile realizate de artistele participante in Simpozioanele PODURI EUROPENE din tara.

Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania a fost si este sustinuta deFundatia Fildas Art (Presedinte Anca Vlad) si de Farmaciile Catena, sponsori ai tuturor evenimentelor in cadrul programul Catena pentru Arta.

Iata reportajele SENSO TV dedicate Atelierelor Internationale de Creatie Feminina Contemporana si Expozitiilor Internationale PODURI EUROPENE din ultimii doi ani:

https://www.sensotv.ro/arta/Poduri-Europene-7051/atelier-poduri-europene-2016

https://www.sensotv.ro/arta-plastica/Clipa-de-arta-7022/vernisaj-poduri-europene-2016-la-muzeul-de-arta-din-constanta

https://www.sensotv.ro/arte/Clipa-de-arta-6215/tabara-poduri-europene-2015#/0

https://www.sensotv.ro/arta-plastica/Poduri-Europene-6232/expozitia-poduri-europene-2015-la-constanta#/0