Expozitia Conexiuni si semne

Expozitia „Conexiuni si semne”, deschisa in perioada 15 iulie – 10 septembrie 2014 la Galeria Senso, a reunit sase artisti romani contemporani, aflati la maturitatea creatiei lor: Anca Boeriu, Marius Burhan, Gelu Costea, Cristian Ditoiu, Eduard Duldner si Vasile Tolan. Evenimentul a oferit publicului o privire asupra artei contemporane, prin sase microexpozitii, fiecare artist prezentand cele mai recente lucrari ale sale.

 Cuvantul de deschidere a expozitiei a fost sustinut de Dr. Doina Pauleanu, critic de arta si director al Muzeului de Arta din Constanta.

„Conexiuni si semne, noua manifestare de arta deschisa la galeria Senso din capitala este alcatuita din sase nuclee ale unor expozitii personale realizate de Anca Boeriu, Marius Burhan, Gelu Costea, Cristian Ditoiu, Eduard Duldner si Vasile Tolan (ordinea artistilor este alfabetica), unite printr-o vointa exterioara grupului, dar suficient de ofertanta incat sa-i adune pe simeze laolalta. Intr-o asemenea alaturare, conexiunile nu se pot ivi (desi probabil exista la nivel individual) din afinitati elective, din pretuire reciproca si din prietenie, cum a fost cazul creatorilor din Grupul celor patru, alcatuit in anul 1925 de Tonitza, Dimitrescu, Sirato si Oscar Han, dintr-o alegere deliberata, lipsita de inhibitii sau prejudecati – Cercul artistic feminin din 1938, dintr-o lucrare impreuna, prin care Paul Gherasim caracteriza grupul contemporan Prolog constituit in 1985 (ca sa nu dam decat o seama din exemplele existente in numar mare), dintr-o atitudine comuna, care se poate manifesta ca refuz, fronda, armonie, sau cuviinta, ci din exterioritatea care, in acest caz, poate fi subsumata unei opere de mecenat. Un mecenat care nu tine seama de generatie (desi expozantii au varste relativ apropiate, fiind nascuti in 1953 – Tolan, 1957 – Boeriu, 1960 – Duldner, 1963 – Costea, 1967 – Ditoiu, 1977 – Burhan), cunoastere si recunoastere publica, de viziune sau de abordare, ci (la nivelul receptiei personale, fericit suprapusa celei publice) de valoare, de dorinta de a conferi prestanta sociala meritata, propriilor alegeri.

 Sigur ca alaturarea acestor nume nu implica (din punct de vedere al etalarii si al corespondentelor care se pot naste spontan), disonante sau stridente; ceea ce ii apropie pe cei sase artisti este seriozitatea demersului pe care il intreprind, lucrul fara sincope, cautarea netrucata a unor forme de exprimare compatibile cu vointa lor de reprezentare, dar si cu exigentele contemporane, autenticitatea, caracterul de etapa dintr-un proces neintrerupt, limbajele conotative, siguranta optiunilor.

Conexiuni pot fi gasite in studiile si specializarile efectuate (doi dintre cei sase expozanti si-au sustinut chiar doctoratul la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, iar cel de-al treilea este acum doctorand, iar majoritatea a parcurs forme educationale postuniversitare), in numarul mare al manifestarilor expozitionale inregistrate in tara si peste hotare, in comentariilor critice laudative pe care opera lor le-a suscitat, in apartenenta la directii personale si ca atare privilegiate, de investigatie plastica, in respectul pentru mestesug, in calitatea si profunzimea cautarilor conceptuale; in ceea ce priveste semnele amintite in titlul manifestarii, acestea se individualizeaza si se disting in viziunea fiecarui participant, oferind privitorului posibilitati neingradite de alegere si apropriere.” – Dr. Doina Pauleanu.

Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, si Fundatia Fildas Art.