„Deprindere in metal si sticla” cu artista Ileana Dana Marinescu

Galeria SENSO a gazduit in perioada 20 iunie – 21 iulie 2017 expozitia artistei Ileana Dana Marinescu – Deprindere in metal si sticla”. Cuvantul de deschidere a expozitiei a fost sustinut de criticul de arta Madalina Mirea.

„Ileana Dana Marinescu este un spirit scormonitor. Fie ca sapa dupa oua, fie ca  balanseaza micro- cu macro- universul, ca propune bijuterii peretilor sau iscodeste apa, aerul si pamantul pentru a fura detalii pentru jivinele sale, este mereu in cautarea bucatii de materie pe care sa o reinsufleteasca.  Nu cunosc alt artist roman contemporan, capabil sa epuizeze valentele expresive ale unui ciob, ale unui rest de lucrare, sau ale unei  sticlute de parfum. Viziunea sa se hraneste constant dintr-o inepuizabila ingenuitate si fiecare lucrare este masura unei perpetue ingeniozitati. Ceea ce ne propune azi Ileana Dana Marinescu la Galeria Senso, este o lume de vietati in miscare, din care razbate surasul creatorului, intr-un dialog hatru si neincrancenat, asa cum batranul tamplar nu a reusit sa aiba cu papusa sa insufletita.

Pretioasele domnite din sticla stratificata, sunt invaluite subtil in sarma ghimpata. Miriapozii Guerlain, stau alaturi de suavi scarabei, ingerii mov si libelule mirate sunt vanate de arogante pasari egiptene cu profile adosate. Din pietre, vertebre si cochilii Saint-Jacques, artista a inchipuit jivine chihlimbarii, infasurate tandru in plasa de buzau, sau, dupa caz, fluide crinoline.

Trecute prin bai de galvanizare, innobilate cu depuneri de argint si cupru, toate aceste alaturari oximoronice de materialitati devin unitare, din cauza gandului care le-a tocmit, a mainii care le-a compactat, a ochiului care le-a savurat. Caci la sfarsit, artista a privit si a vazut ca e bine.

Ileana Dana Marinescu trateaza cu maxima seriozitate facilul si efemerul, caci este un om mereu proaspat si nelinistit” – Madalina Mirea, critic de arta.