Vernisajul expozitiei de ceramica „Forma Imaculata”

Intr-o lume cu lucruri complicate, in care obiectul artistic trebuie sa fie cat mai socant si violent, artistul Nicolae Moldovan ne-a deschis calea catre o oaza de calm prin expozitia sa de forme sculpturale realizate in tehnica veche a ceramicii neolitice.

Intitulata „Forma imaculata”, expozitia s-a desfasurat in perioada 12 mai – 10 iunie 2016, la Geleria Senso, bucurandu-se de un real succes in radul iubitorilor de arta contemporana.

Ceea ce ne-a propus Nicolae Moldovan pentru expozitia de la Galeria Senso releva relatia sa cu lumea: sintetica, sculpturala, eficienta. Perceptia artistului asupra formelor din imediat, genereaza in arta sa linii, muchii, volume. Sofisticatele sale balamale, simili-metalice sunt insertii nete, in volumele clar definite. Ochiurile decupate sunt tot atatea ferestre monofore, coloanele si pliurile se succed in ritmuri ferme. Orice crestere isi are descresterea sa, formele agresate, sau, dupa caz, suspendate, isi gasesc un tainic reflex in imbratisarile contorsionate. Spectaculoasa Masina de facut bile isi anuleaza siesi inutilitatea. In volumele sale suple, ghicim cu greu modelajul din aproape in aproape, in gresie sau lut. Tehnica ce strabate timpurile, inca din perioada neolitica, ne este ascunsa de artist, pentru ca fiecare artefact este slefuit cu grija si marinimie, inainte de a fi inundat de diafane glazuri. Forma imaculata, conceptul inalt si indelung cautat, se multiplica in serii mici, de cate doua-trei lucrari, fara ca forma sau ideea ce a stat la baza sa, sa fi fost ostoite.” – Dr. Madalina Mirea, critic de arta, presedinta Fundatiei Radu Bogdan.

Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, cu numeroase expozitii personale si de grup in tara si strainatate, Nicolae Moldovan a absolvit in 1998 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, clasa profesorilor Alexe Lazar Florian si Doru Marian.

Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, si Fundatia Fildas Art.