„PODURI EUROPENE. TRADITIE SI CONTINUITATE”

Expozitia Internationala a Femeilor Creatoare PODURI EUROPENE. TRADITIE SI CONTINUITATE” a ajuns in 2016 la a XIV-a editie. Evenimentul organizat de CATENA pentru arta, Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania si Fundatia FILDAS Art a fost gazduit, in perioada 10 – 28 iunie 2016, de Muzeul de Arta Constanta, oferind ocazia publicului iubitor de arta de la malul marii sa admire lucrarile de pictura si sculptura realizate in cadrul Atelierului de Creatie desfasurat la Eforie Sud.

In total, a fost 17 artiste contemporane participante din tara si strainatate: Arina Ailincai – ceramica (Cluj), Maria Balea – pictura (Arad), Manuela Botis – arta decorativa (Cluj), Delia Chausheva – pictura (Sofia-Bulgaria), Rodica Xenia Constantin – pictura (Bucuresti), Elena Dragulelei – pictura (Bucuresti), Daniela Grapa – pictura (Iasi), Cristina Marian – pictura (Cluj), Marinela Mantescu – pictura (Bucuresti), Linda Saskia Menczel – sculptura (Timisoara), Miriana Savova – pictura (Sofia-Bulgaria), Nada Stojici – sculptura (Timisoara), Rodica Strugaru – pictura (Timisoara), Carmen Tepsan – sculptura (Bucuresti), Edith Torony – pictura (Timisoara), Sorina Tibakov – pictura (Alba-Iulia), Ileana Stefanescu – pictura (Bucuresti).

Sunt doamne creatoare care au lucrat in ritm alert, cu inspiratie si consecventa, cucerite de zona aleasa, careia marea geenratie interbelica i-a acordat statutul privilegiat de cale solara a picturii romanesti, de emulatia si convivialitatea prilejuite de traiul si lucrul in comun.

Tabara-atelier nu si-a propus revenirea la pictura atmosferica, tematici restrictive, o recuzita obligatorie (scoici, valuri, furtuni, stanci, nave in pericol, ce-i drept mai rare in anotimpul, timpul si locul alese) , ci a dorit si a putut sa adune lalolalta – gratie operei de mecenat a doamnei Anca Vlad – creatoare cu reunume si drept de cetate in plastica europeana, cu propensiune catre monumental si abstract; alegerea participantelor, din care orice factor aleatoriu a fost exclus prin alegere si prognoza, prilejuieste intalniri intre generatii si personalitati, intre artiste aflate in perioadele de formare si confirmare, reusind, cu fiecare tabara si manifestare expozitionala, sa provoace o atmosfera de comunicare interculturala, de alteritate, concentrare si creativitate” – Dr. Doina Pauleanu, critic de arta si director al Muzeului de Arta din Constanta.

Proiectul PODURI EUROPENE, menit sa stabileasca, prin aport feminin, noi punti intre tari si culturi care doresc si pot sa comunice s-a nascut in anul 2004, la initiativa artistei Rodica Xenia Constantin, presedinta Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania. An de an, prestigiul acestuia a crescut, artiste din Romania au fost invitate in repetate randuri sa expuna in galerii europene, in timp ce in tara s-au organizat anual, la Bucuresti, Sibiu si Constanta, expozitii ample cu lucrarile realizate de artistele participante in Tabara de Creatie, din tara si din strainatate.

Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania a fost si este sustinuta de Fundatia Fildas Art si de Farmaciile Catena, sponsori ai tuturor evenimentelor in cadrul programul Catena pentru Arta.