„SHAKESPEARE AD INFINITUM” by Oana Maria Cajal

Artista si scriitoarea de piese de teatru OANA MARIA CAJAL a revenit la Galeria SENSO, cu o noua si extraordinara expozitie personala de New Medi Art intitulata „SHAKESPEARE AD INFINITUM”, dupa succesul celei personale de pictura si Picto-impulsuri „JUST IMAGINE”, ce a avut loc in toamna lui 2015.

Vernisajul expozitiei „SHAKESPEARE AD INFINITUM” by Oana Maria Cajal a facut parte din programul oficial al evenimentelor din cadrul Simpozionului International „Shakespeare in Romania, Shakespeare in lume – Shakespeare in Romania, Shakespeare in the World” (12 – 14 aprilie 2016). O alta noutate in lumea evenimentelor de gen din Romania a fost faptul ca expozitia a fost prezentata simultan in doua orase diferite: la Bucuresti (galeria SENSO) si la Craiova (Teatrul National „Marin Sorescu”).

Printre participantii care au onorat cu prezenta lor evenimentul s-au numarat si mari personalitati ai elitei culturale din Romania, reprezentanti ai Corpului Diplomatic, dar si renumiti shakespearologi din intreaga lume: Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, E.S. Paul Brummel, Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii la Bucuresti si Irlandei de Nord in Romania, Emil Boroghina, fondatorul si Directorul Festivalului International Shakespeare – Craiova, Academician Eugen Simion, Academician Razvan Teodorescu, Ion Cristescu, Directorul Muzeului Literaturii Romane, Ion Caramitru, actor, presedinte al UNITER si directorul Teatrului National Bucuresti, Radu Boroianu, Presedintele Institutului Cultural Roman, George Volceanov, traducator si shakespearolog, Prof. Dr. Stanley William Wells, Presedinte de Onoare The Shakespeare Birthplace Trust, Profesor Emerit la Universitatea din Birmingham si General Editor The Oxford and Penguin Shakespeares, Dr. Paul Edmonson, Head of Learning and Research la Shakespeare Institute, George Banu, David Esrig, Michael Dobson, Rick St.Peter, Jacek Fabiszak, Alexandra Sakowskas.a.

Ce defineste evenimentul expozitiei mele SHAKESPEARE AD INFINITUM” – spunea artista, “este urgenta mesajului pe care vreau sa il transmit. Este de fapt mesajul lui Shakespeare catre noi, peste secole, tulburator de actual si clarvazator. <<It is required you do awake your fate! – Trebui’ acum sa v-animati credinta!>>. Stilistic, rezonanta mea intima, misterioasa cu universalitatea marilor teme shakespeariene isi cauta expresia vizuala in happening-uri grafice si metamorfoze emblematice animate in zona unei teatralitati explozive, declansate la intalnirea dintre memoria colectiva si prezentul unei umanitati in criza. Lucrarile, realizate intr-o deviatie inedita a montajului New Media Art eu le numesc <<Picto impulsuri>>, iar George Banu, eseist si universitar, le numeste, inspirat, <<Visuri shakespeariene>>”.

Reputata autoare de piese de teatru, premiata pentru dramaturgie de UNITER Oana Maria Cajal a devenit in ultimul timp un binecunoscut si apreciat artist plastic. Dupa ce numeroase piese de teatru i-au fost puse in scena pe continentul american si a creat scenarii de film, la Montréal, unde locuieste de mai bine de 20 de ani, si-a indreptat atentia spre pictura si desen avand la activ numeroase expozitii si lansari ale unor albume de arta inedite.

Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, si Fundatia Fildas Art.