Opt artisti bijutieri, intr-o expozitie-eveniment

La inceput de primavara, Galeria Senso deschide expozitia „BIJUTERIE CONTEMPORANA” si aduce in fata publicului o colectie extraordinara de creatii unicat, semnate de opt artisti romani: Alina Bancila, Alina Predoiu, Alex Burlacu, Brandusa Atena Ungurasu, Ioana Streza, Maria Filipescu, Marian Nacu si Raluca Buzura.

Este un adevarat spectacol-manifest pentru celebrarea eternului feminin, plin de sclipire si eleganta. Vorbim de o paleta complexa de bijuterii de autor, cu un design modern, flamboaiante si teatrale, ce incorporeaza si totodata transmit experiente, dezvaluind personalitatea celor care aleg sa le ofere sau sa le poarte. Toate sunt realizate cu multa migala, pasiune si infinita delicatete.

Expozitia este cu vanzare si poate fi vizitata in perioada 6 – 15 aprilie 2018, in fiecare zi de luni pana vineri, intre orele 11.00 -18.00, si sambata, intre orele 11.00 – 16.00.

Alina Bancila este absolventa a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, cu o serie de expozitii personale si de grup si multe premii, are lucrari de o forta nebanuita, rar intalnita in materie de bijuterie. „Luxul a fost asociat, intotdeauna, cu bijuteriile; de fapt – si aceasta constatare poate fi dedusa din toate descoperirile arheologie facute de-alungul timpului – este chiar conditionat de bijuterie, iar lucrarile Alinei Bancila furnizeaza noi argumente in acest sens. Din metale si pietre (semi)pretioase – ametist, agat, coral, turcoaz, perle, onix, sidef, rubin, argint, si altele nu mai putin pretioase in maiastrele asamblari –, cu forme adecvate orei si anotimpului, cu doza de mister pe care trebuie sa o contina, piesele Alinei Bancila sunt in primul rand, obiecte de arta“ – Doina Pauleanu, critic de arta.

Alina Predoiu: „Ce  ma  inspira?  Simplu:  emotii,  ganduri  sau  impresii  nascute  din firescul unei zile, anotimp sau amintiri, trairi intense care au venit spre mine, reflexiile sufletului meu in anumite momente. Asa am ales sa comunic, sa povestesc si sa ma citeasca lumea.”

Alex Burlacu este inginer si designer de bijuterie. A participat individual si impreuna cu Contemporia, un brand pe care l-a infiintat alaturi de designerul Ioana Streza, la expozitii nationale si internationale si targuri de profil: International Jewelry London, Autor, Bucharest Art Week, Romanian Design Week, Camera Lucida, Made in Ro. Metalul este materialul preferat, pe care il lucreaza prin tehnici traditionale de constructie. De putin timp experimenteaza si tehnici moderne, cum ar fi modelarea si printarea 3D.

Brandusa Atena Ungurasu: „Din 2009, am inceput sa pun si bazele necesare crearii brandului Brandusa Ungurasu, un brand care s-a dezvoltat frumos, incet si organic, fara niciun fel de promovare fortata, totul pe un fagas frumos si ascendent. Mi-am propus sa readuc la viata portelanul de odinioara prin crearea de bijuterii din portelan. Bijuteriile pot fi realizate in toate felurile posibile si fiecare obiect din portelan este pictat cu pigmenti de culoare speciala, cu aur sau platina (lustere) de 12% totul in stare lichida, cu sidef lichid, cupru sau alte metale pretioase”

Ioana Streza este arhitect si creator de bijuterie, membru in Assamblage Asociatia Nationala pentru Bijuteria Contemporana si Ordinul Arhitectilor din Romania. Materialul folosit cu predilectie in creatiile sale este metalul la care se adauga pietrele pretioase si semipretioase, lemnul si plasticul. Tehnicile folosite pentru realizarea bijuteriilor sunt o imbinare intre traditional (tehnica cerii pierdute, modelarea si asamblarea elementelor de metal prin sudura etc) si contemporan (printare 3D).

Maria Filipescu prezinta o lume a constratelor: fie piese cu design minimalist, cu linii curate, fie accesorii statement cu texturi unice, compozitii elaborate si detalii spectaculoase. „Sunt experimente ce imbina materiale discrepante pentru a se evidentia reciproc si pentru a le spori plasticitatea. Fiecare piesa a ei are incarcatura, este materializarea unei vibratii launtrice si realizeaza o relatie intima cu purtatorul.” – Andra Ilias

Marian Nacu este un artist pentru care orice componenta a lumii minerale detine mirabila samanta a unui vis frumos. „Pe Marian Nacu nu l-as cataloga in nobila (dar totusi frivola) categorie a bijutierilor, ci in cea a spiritelor suverane pentru care mult mai importanta este poetica creativa decat obiectele care se implinesc la capatul ei” – Corneliu Antim

Raluca Buzura: „Interesul meu in ceea ce priveste bijuteria provine si din faptul ca acestui domeniu al artelor nu i s-a oferit suficienta importanta. Deseori, perceptia lumii asupra bijuteriei este aceea a unui surplus adus corpului uman, cu valoare doar prin prisma materialul folosit. Asadar, a fost totodata o provocare de a schimba acest punct de vedere si de a aduce o alternativa, mai precis, faptul ca o bijuterie poate fi un obiect de arta, avand o intelegere artistica, un concept si un mesaj.”