Lansarea cartii „VIATA TACUTA A NATURII” de Doina Pauleanu

Galeria SENSO a gazduit marti, 13 decembrie 2016, lansarea unei carti de exceptie: „Viata tacuta a naturii – Flori, fructe, delicatese si obiecte in pictura moderna romaneasca 1846 – 1916” scrisa de Doina Pauleanu, binecunoscut critic de arta, director al Muzeului de Arta Constanta.

Este prima monografie a genului publicata in Romania si a fost editata in conditii grafice deosebite de Editura Monitorul Oficial si abordeaza perioada 1846 – 1916. Albumul este „rezultatul unei remarcabile activitati de documentare, dar, in acelasi timp, un rasfat vizual insotit de comentariul uneia dintre cele mai avizate voci in domeniu. In cele 312 pagini sunt reproduse peste 180 de ilustratii ale tablourilor care se afla atat in muzeele de arta – Muzeul National de Arta al Romaniei, muzeele din Constanta, Galati, Iasi, Piatra-Neamt, Suceava, Cluj-Napoca, Arad, Timisoara, Craiova, Brasov, Muzeul Municipiului Bucuresti, cat si in colectii private reprezentative din tara”.

Este vorba despre o istorie a naturii moarte in pictura romaneasca de la data primelor lucrari cu acest motiv pana la anul mortii lui Stefan Luchian, al carui centenar il comemoram in acest an.

Cartea cuprinde ilustratii din muzee si colectii importante ale tarii si trateaza in capitole speciale creatii ale marilor nostri pictori din perioada mentionata: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian precum si opera altor ”mici” maestri care au activat in acele vremuri, elevi ai Scolilor de Arte Frumoase din Bucuresti, Iasi, Munchen, Paris.

La lansare, alaturi de autoare, au fost prezente numeroase personalitati ale vietii cultural-artistice si artisti plastici, printre care scriitorul Andrei Plesu, criticul de arta Pavel Susara, Petru Lucaci, presedintele UAP, Anca Vlad, presedintele Fundatiei FILDAS Art, Anca Ivascu, redactorul-sef al Editurii „Monitorul Oficial”.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, sponsor al tuturor evenimentelor gazduite de Galeria SENSO.