Zamfir Dumitrescu, in fata publicului dupa o pauza de 21 de ani

In ultima luna din primavara a anului 2015, maestrul Zamfir Dumitrescu s-a prezentat in fata iubitorilor artei sale cu o expozitie personala de pictura la Galeria Senso. A fost prima din ultimii 21 de ani!

Cele mai multe dintre tablouri sunt de dimensiuni medii si mici, realizate in ulei pe carton, ulei pe panza si pe lemn, pictorul abordand o tematica obisnuita pentru cei care ii cunosc pictura − naturi statice, peisaje, interioare −, unele teme fiind reluari ale unor teme anterioare, preluari.

In deschiderea evenimentului, devenit un reper in peisajul cultural al Bucurestiului, directorul Muzeului de Arta Constanta, Doina Pauleanu, a aratat ca, in lucrarile lui Zamfir Dumitrescu, „cele mai multe scene pictate de artist se petrec in interior: spatiul evolueaza spre adancime prin culisele laterale − de obicei, perdele din materiale transparente, matasuri sau brocarturi cu falduri grele −, dar si prin pavimente sau plafoane, adeseori casetate, pentru a ridica gradul de dificultate al mestesugului bine stapanit”.

Despre artist, pe scurt

Zamfir Dumitrescu face parte, alaturi de Stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu, Cornel Antonescu, Wanda Mihuleac, Victor Teodorov, Mihai Buculei, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Florin Codre, Ovidiu Buba si Tereza Panelli, din Generatia de Aur a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, generatie despre care se poate spune ca a contribuit din plin la scrierea Istoriei Artei. Inca din timpul studentiei, ca ucenic al maestrului Corneliu Baba, pictura devine pentru Zamfir Dumitrescu mod de viata, un alt fel de a explora si a intelege lumea.

Un punct de referinta pentru viata artistica a pictorului Zamfir Dumitrescu, pentru personalitatea sa, este Norvegia, tara in care, timp de un deceniu si jumatate, s-a simtit ca… acasa. In acea perioada a pictat si a expus atat in Norvegia, cat si in Suedia. Onoarea de a fi ales pentru a realiza portretele monarhilor Norvegiei si ai Suediei dovedeste, in acelasi timp, ca atat „patria lui Grieg”, cat si „tara lui Strindberg” l-au adoptat si l-au apreciat pentru arta si talentul sau. Zamfir Dumitrescu i-a pictat pe MS Regele Olav al V-lea, MS Regele Harald al V-lea si Regina Sonja, monarhi ai Norvegiei, pe MS Regele Carl al XVI-lea Gustaf si Regina Silvia ai Suediei, dar si pe Nicolae Ceausescu si familia sa. Au fost comenzi oficiale, pe care artistul le-a considerat si le-a abordat ca pe adevarate provocari pentru pictura sa, pentru arta portretului.

Pictor, profesor universitar doctor, fost deputat, Zamfir Dumitrescu este, in primul rand, unul dintre intelectualii de exceptie ai Romaniei (se afla la a cincea generatie de intelectuali).

Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, si Fundatia Fildas Art.