Prima expozitie dedicata memoriei binecunoscutului artist plastic Ion Lazar, trecut in nefiinta in luna august 2014, a avut loc la Galeria Senso in perioada 10 noiembrie – 4 decembrie 2015.
Cuvantul de deschidere a expozitiei a fost sustinut de criticul de arta Dr. Doina Pauleanu, director al Muzeului de Arta din Constanta.
„La conturarea si facerea expozitiei a ostenit fara preget Iacob Lazar, tatal artistului si a vegheat de sus, unde se si afla, mama sa Rodica; fiul a intrat inca din copilarie in atelierul lor incarcat de ustensile, panze, culori si fagaduinte, pasind inca de pe atunci in lumea picturii, <<aceasta enigma veche de cand lumea, [care] nu va inceta sa ne farmece pana la capatul istoriei>>, dupa cum insusi artistul constata intr-una dintre scrierile sale.
De enigma aceasta – ne impartaseste prin arta sa Ion Lazar –, trebuie sa te apropii cu sfiala, precautie, dezbarat de mandrie ori prejudecata; o poti face din exterior si atunci pictura se reveleaza (prin contemplare) privirii si simtirii, generand emotii estetice, sau din interior, unde nu iti este dat sa patrunzi oricum, ci incet, treptat, prin truda si meditatia de zi cu zi, ca intr-un parcurs initiatic; <<cei ce si-au slabit vederea, slefuind-o, au construit o corabie si au trimis-o… pe ape. Sa se fi scufundat oare corabia ei cu panze colorate, aducatoare de lumina pe mari incetosate, ori sa-i fi fost interzisa intrarea in porturile lumii cand vine sa descarce daruri?>>, se intreaba, grav si nelinistit, artistul. Prin aceasta expozitie si cu lucrarile din ciclurile de acum incheiate, raspunsul se impune de la sine: darurile sale sunt primite, iar opera lasata in urma a dobandit deja prestigiu si aura muzeala.
Intrand in Galeria Senso, vizitatorii vor intelege astfel de ce fundalul lucrarilor sale poate fi asemuit cu un palimpsest care pastreaza, decantate, amintiri din epocile de pictura pe care le-a pretuit pana intr-acolo, incat a si lucrat in sensul lor. <<Am simtit bucuria creatiei repetand o alta (care – in convingerea mea – repeta, la randul ei, pe o alta), reinterpretand-o, rearanjand-o, remodelind-o si am aflat ca indragesc mai mult rigoarea creatiei si mai putin fervoarea ei>>, ne comunica autorul intr-o potrivita formulare.” – Dr. Doina Pauleanu.
Despre pictorul Ion Lazar
Pictor, profesor, restaurator, expert in arta, desenator si scriitor, Ion Lazar a trecut in nefiinta in luna august 2014. A absolvit Liceul de Arta „Nicolae Tonitza”, sectia„Arta Monumentala” si Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, sectia „pictura de sevalet”. Doctor in Arte Vizuale si scriitor, Ion Lazar a fost membru UAPR (filiala „pictura”), profesor la Academia de Arta Bucuresti si membru consultant al Asociatiei Expertilor si Evaluatorilor de Arta din Romania. A avut numeroase expozitii personale si de grup.
Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, si Fundatia Fildas Art.