Galeria de Arta Senso Targul de Arta de la Ruhr

Ana Stefania Andronic (Buzu)

Galeria de Arta Senso a fost reprezentata la Targul de Arta de la Ruhr (Essen) Germania de graficiana Ana Stefania Andronic (Buzu) alaturi de curatorul Raluca Baloiu. In cadrul targului au fost prezentate publicului doua serii de lucrari DiaFonii grafice si Picturalitati laice si metafizice, ambele grupate sub titlul: Grafisme picturale.

Daca in seria DiaFonii grafice, tanara artista isi schita in tus personajele, acum ea a acordat o deosebita importanta culorii. Personajele sale, pe care le-a creat cu spontaneitate coloristica, cuceresc spatiul imaginarului, visului, arbitrarului. Ana Andronic si-a plasat personajele printre portocali si vafe de inghetata, arbusti, rodii si ananasi care leviteaza, nori si spatii domestice. Intr-o nota ludic-ironica, povestile sale vorbesc despre (auto)cunoastere, interiorizare, prietenie, insingurare.

Personajele Anei sunt investite cu umor (asemeni unui CerbuloraX care intruchipeaza inteleptul in cautarea intelepciunii). Cu joben si trabuc, in costumatie de gentleman, CamiloraX cucereste citadinul, marinul, selenarul. Trecut prin filtre initiatice, carismaticul CamiloraX este supus diferitelor stadii de evolutie laica (Sapte pasi), dar si spirituala (Sapte emisfere). Repetate compulsiv, oglinzile si portretele Camilorax-ului reactualizeaza mitul lui Narcis. Uneori, panzele Anei devin harti spirituale sub impulsul dicteului automat. Sporadic, Ana Andronic insereaza fragmente de harti vizuale care amintesc de estetica letrista a lui Isidore Isou.

Complexitatea, armonia compozitionala si coloristica aduc in atentie veritabile gymnopédii picturale. Lirismul naratiunii o plaseaza pe Ana Andronic alaturi de pictori si graficieni, dar si de ilustratorii de carte.

Prezenta la Targul de Arta de la Ruhr se datoreaza Doamnei Anca Vlad, careia, pe aceasta cale, ii aducem multumiri.

Raluca Baloiu