Expozitia „Junkyard Symphony” de Edith Torony

Galeria de Arta SENSO a vernisat, pe 26 septembrie 2017, in prezenta unui public numeros, expozitia „Junkyard Symphony” a artistei Edith Torony. Expozitia a fost deschisa de Dr. Doina Pauleanu, istoric si critic de arta, director al Muzeului de Arta din Constanta, si a putut fi vizitata pana pe 20 octombrie 2017.

Junkyard este un fel de Recycle Bin al memoriei, al inconstientului… Un fel de arheologie personala sub forma unui peisaj haotic, populat cu tot felul de obiecte pe care le respingem, de care nu mai avem nevoie, reprezentari abstracte, alteori cu origini in figurativ, intotdeauna la limita. O frumusete aparenta a tot ce e reziduu, al ambalajului atragator, dar lipsit de continut. Un spatiu dezolant, invadat de tot ce nu ne mai trebuie in atotputernicul consumism contemporan” – Edith Torony, artist vizual.

Originara din Timisoara, Alexandra Edith Torony a absolvit Facultatea de Arte si Design, din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, are un Master in domeniu si este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, sectia Pictura, Filiala Timisoara, din anul 2011.

In luna septembrie, Galeria de Arta  Senso din Bucuresti a reprezentat Romania la cea de-a IV-a editie a Targului International de ArtaPOSITIONS Berlin Art Fair din cadrul BERLIN ART WEEK din Germania, participand cu artistii Edith Torony, Nicolae Moldovan si Ion Anghel.

Edith Torony s-a numarat printre artistele din Romania, Belgia, Liban, Bulgaria participante la Atelierul International de Creatie Feminina Contemporana PODURI EUROPENE de la Eforie-Sud din luna iunie. Tot atunci, Expozitia Internationala a Femeilor Creatoare „PODURI EUROPENE”, editia a XV-a, jubiliara a fost gazduita in salile Muzeului de Arta din Constanta.

Culoarea este pentru Edith Torony un instrument indispensabil de reprezentare: intensa pana la stralucire, uneori chiar electrica, poate fi transparenta, diafana sau umbrita de tensiuni; vie, dezinvolta, fixeaza, delimiteaza si unifica, analizeaza ori abstrage, nuanteaza, valoreaza, transmite sau sugereaza. (…) Daca periferia urbana este astazi dezolanta, nu la fel se intampla si cu spatiul tablourilor din aceasta expozitie, adevarat topos atopos(loc-fara-de-loc) al imperfectiunilor si vulnerabilitatilor noastre, inregistrate de artista cu un interes lipsit de patetism. Compozitii cu orizonturi care acapareaza intreg formatul panzei, lucrarile grupate de Edith Torony in aceasta serie sunt populate cu obiecte, fragmente uneori bizare sau forme inventate, lumini, umbre si penumbre, pete, linii, volume, cele mai multe fara acoperire figurativa” – Dr. Doina Pauleanu, critic de arta, Directorul Muzeului de Arta Constanta.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, si continua seria manifestarilor de succes gazduite de Galeria Senso de la inceputul anului, precum expozitiileTrei ipostaze stilistice… Anca Boeriu, Ana Ruxandra Ilfoveanu si Letitia Oprisan,De la sacrificiu la speranta” (Mihai Topescu), Deprindere in metal si sticla (Ileana Dana Marinescu) saulansarea albumului tapiserieal artistei Cela Neamtu.