Expozitia de fotografie „Romania Civila. Spirit si expresie”

Galeria de Arta Senso a gazduit in perioada 3 – 9 decembrie 2015 un eveniment cu totul special care a avut mai multe repere: vernisajul expozitiei de fotografie Romania Civila. Spirit si expresie si lansarea albumului cu acelasi nume, o editie de colectie care cuprins toate fotografiile expuse pe simezele Galeriei Senso si a carui prefata este semnata de Oana Georgescu, coordonatoarea proiectului „Romania Civila” si realizator Senso TV.

Expozitia a prezentat 64 de fotografii surprinse de Sebastian Marcel Oros (colaborator Senso TV) in timpul evenimentelor ce s-au derulat dupa fatidica noapte din Clubul Colectiv si cele 23 de fotografii ale regretatei Teodora Maftei reunite sub titlul The London Unedited”, imagini pe care jurnalista le-a surprins la Londra, in vara anului 2015.

Cand am demarat alaturi de colegii mei proiectul intitulat <<Romania Civila>> simteam, doream si stiam ca trebuie sa ne mobilizam cat mai bine. Vroiam sa ne implicam, sa incercam sa facem cunoscuta fiecare actiune si initiativa care se succede cu repeziciune, sa luam pulsul Pietei Universitatii si sa fim parte din spiritul  tinerilor, dar si al acelora care aveau varsta parintilor si chiar a bunicilor lor, sa reflectam cat mai multe evenimente cultural-artistice si manifestari dedicate tragediei #colectiv. Toate, desi atat de diferite, aveau ca scop, mai ales atunci, ajutorarea victimelor. Si am reusit! Dar am realizat foarte repede ca acest proiect este si va fi unul fara granite, neincadrat in timp si in spatiu, dar dedicat societatii civile de aici si de pretutindeni. Pentru ca romanii au reactionat in acelasi spirit si la doua saptamani de la tragedia #colectiv, dupa atentatele de la Paris. Cand am fost cu echipa Senso TV la ceremonia organizata la Ambasada Frantei in memoria victimelor, am observat acelasi spirit si aceeasi expresie… Asa s-au nascut reportaje – document pentru Televiziunea Online Senso TV, dar si fotografii memorabile ce apartin colegului nostru Sebastian Marcel Oros (…) ” (Oana Georgescu, albumul ”Romania Civila. Spirit si expresie”)

Proiectul „Romania Civila” a aparut la initiativa Ancai Vlad, Presedinta Fundatiei Fildas Art, cu mult inainte de tragedia din clubul ”Colectiv”. Imediat dupa aceea, membrii echipei Senso TV au incercat sa surprinda si sa reflecteze tot ceea ce s-a intamplat in primele seri in Piata Revolutiei, dar si cu ocazia evenimentelor cultural-artistice si sportive ce au urmat si au avut ca numitor comun acel tragic eveniment. Au facut-o si din solidaritate cu oamenii aflati in suferinta, dar si cu cei revoltati, pentru aceia care nu mai vor sa auda cuvintele ”Las’ ca merge si-asa!…”.

S-a filmat in Piata Universitatii, in sali de expozitii, la spectacole si la concerte, la evenimente caritabile avand un singur scop: acela de a informa spre a nu uita!

Sebastian Oros, absolvent al cursurilor postuniversitare de fotografie la City&Islington College din Londra a surprins sute de imagini, iar dintre ele au fost alese peste 60 de fotografii – portret realizate in Piata Universitatii. Ele redau frumusetea oamenilor care au participat la manifestatii in speranta ca vor schimba ceva. Si au reusit! Dar au realizat cu totii ca, mai intai oamenii trebuie sa se schimbe ei insisi devenind mai buni, mai atenti, mai responsabili, mai sensibili, mai recunoscatori si mai dedicati societatii civile.

Am crezut de la bun inceput in acest proiect, in ideea de a ma implica alaturi de copiii mei, de familia mea, de prieteni si colegi, de toti cei cunoscuti si necunoscuti, prin toate mijloacele, cu entuziasm si daruire in promovarea, sustinerea si dezvoltarea lui” – marturisea Anca Vlad. ”Acea tragedie ne-a aratat drumul si ne-a motivat sa vrem sa mergem pana la capat. Pentru inceput, iata ca am realizat ceva: o serie de fotografii minunate ale lui Sebastian Oros si frumoase si inedited reportaje Senso TV, platforma pe care am implementat campania <<Romania Civila>>. O campanie care nu numai ca a prins contur atat de repede si atat de frumos, dar care impresioneaza prin diversitatea, maniera si sensibilitatea abordarii fiecarui subiect ce graviteaza inca in jurul Colectiv”.

In Memoriam – Teodora Maftei

Pe simezele Galeriei Senso au fost expuse si cele 23 de fotografii realizate de jurnalista Teodora Maftei in ultima sa vacanta petrecuta la Londra. Victima a tragediei din Colectiv, ea a dovedit tuturor prin imagini, inca odata, spiritul, sensibilitatea si profesionalismul remarcabile.

Prezenti la vernisaj, membrii familiei Teodorei, mama – Viorica, fratele sau Viorel si verisoara sa, Alexandra au tinut sa spuna tuturor ca nimeni nu are voie sa o uite si sa uite. Si sa ii pastreze zambetul si sufletul atat de bun si de frumos. Emotionante au fost si cuvintele rostite de colegele sale de breasla, jurnalistele Nicoleta Constantin si Ioana Cosma (redactor sef Sport.ro), doua dintre cele mai apropiate prietene ale Teodorei.

Ioana Cosma este cea care semneaza un text emotionant in albumul ”Romania Civila” : ”Ma gandesc la Teo in toamna cea mai calda din utlimii ani, Teo cea calda ne-ar fi spus, nu plangeti, incercati sa radeti. Oricat de incapatanata este… nu ma opreste. Dar m-a convins, nu o sa vorbesc despre ea la trecut. Pentru ca ea este alaturi de noi. Si baga spaima in noi cand nu vedem frumusetea din lucrurile din jur sau nu vedem frumusetea din oameni (…) cine nu a cunoscut-o pe Teo a pierdut mult, cine n-a vazut viata prin ochii lui Teo nu s-a intalnit cu durerea (si e bine sa nu aiba parte de asta), cine nu a luat la misto viata ….o sa o faca intr-o zi. Multumesc mult, Teo! Multumesc ca m-ai invatat sa ma lasi sa fac parte din viata mea”.

Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, si Fundatia Fildas Art.