Expozitia „Portalul de energie” – Fluo Webs

Marţi, 20 aprilie 2021, începând cu ora 18:30 se deschide, la Galeria Senso (Calea Victoriei nr. 12C), expoziţia de string art fluorescent „Portaluri de energie” a duoului artistic Fluo Webs. Însoțită de un text curatorial semnat de Ana Sultana Cipariu, expoziţia face parte din programul expozițional propus de Ana Ștefania Andronic (BUZU), noul Director Artistic al spațiului expozițional şi poate fi vizitată în perioada 15-30 aprilie 2021.

Ioana Crăciun și Florin Stoian alcătuiesc duoul artistic Fluo Webs, formând, totodată, în viața de zi cu zi, un cuplu care împărtășește pasiunea pentru string art. În lucrările lor, cei doi obțin efecte vizuale spectaculoase folosind pigmenți reactivi UV pentru a crea tipare fluorescente, pe care le mai numesc și portaluri de energie.

Acestea necesită kilometrii de fir textil montați pe zeci de mii de cuie fixate cu precizie pe plăci de lemn, după schițe și măsurători exacte. Practica lor artistică presupune explorarea geometriei sacre, în special a mandalelor, precum și o tehnică inovativă de string art, în care culoarea absoarbe razele ultraviolete de lungime scurtă, cunoscute și sub denumirea de „black lights”. În accepţiunea jungiană, mandala este reprezentarea grafică a centrului, respectiv a sinelui, iar simbolul este transformator psihic de energie, cu caracter terapeutic.

Astfel, putem privi pânzele fluorescente ale duoului artistic Fluo Webs drept porți ale percepției care ne transpun în diferite dimensiuni de culoare şi vibraţie energetică, dar şi ca act terapeutic. Un adevărat remediu pentru perioada pe care o traversăm, în care orice formă de expresie artistică de inspiraţie spirituală ne poate ajuta să transcendem existenţa materială marcată de restricţii, precaritate şi schimbări de paradigmă.  (Ana Sultana Cipariu)