Expozitia „Forma si Expresie”

Galeria Senso a sarbatorit un an de la redeschidere prin expozitia de sculptura si grafica „Forma si expresie” semnata de artistii Ana Zoe Pop si Cristian Pentelescu. La vernisajul expozitiei au fost prezenti numerosi artisti, critici de arta si ziaristi. In deschidere a vorbit criticul de arta Dr. Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta din Constanta.

Despre Ana Zoe Pop

„Preocupata de forma inchisa, Ana Zoe Pop pare hotarata sa retina in spatiul ei dens, inchis ermetic sau doar fortificat („numarati-i turnurile, priviti-i intaritura”, ne indeamna, peste veacuri, psalmistul) si pazit de orice imixtiune exterioara, semnificatiile primare ale motivului reprezentat, pe cele deduse (formulate in cheie personala) sau doar sugerate; ne aflam, de fapt, in etape diferite ale unui proces care si-a jalonat parcursul prin semne in alcatuirea carora artista nu mai revine, considerandu-le deja parti ale unui alfabet plastic elaborat si oferit publicului cu deplina alteritate (iar expozitiile personale si manifestarile colective la care a participat fac parte din acest demers), atat pentru lectura, descifrare, cat si pentru filosofare.” – Dr. Doina Pauleanu.

Despre Cristian Pentelescu

„Cristian Pentelescu se prezinta in aceasta expozitie in ipostaza (si am preluat titlul unei lucrari cuprinse in prezenta manifestare) unui artist matur, bun cunoscator al domeniului sculpturii in contemporaneitate si istorie – este, de altfel, un dascal reputat – al repertoriului de forme la care poate face recurs, al resurselor sale imaginative, al tehnicilor specifice (de altfel greu de apropriat si utilizat). (…) Cu o sfiala pe care implinirile operei nu o justifica – dar este a omului si de aceea cu atat mai rara – Cristian Pentelescu isi constituie un univers plastic plin de ispite si reusite vizuale, o lume a gandului senin si a aspiratiei catre perfectiunea formala, un univers in care mestesugul devine arta, iar arta – mestesug (tékhne), asa cum s-a intamplat de mult, pilduitor, in Elada.” – Dr. Doina Pauleanu.

Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, si Fundatia Fildas Art.