Daniela Fainis

CICLUL: Terraformare III-arta-decorativa-daniela-fainis




Referinte Critice


In ierbarele Danielei Fainis, realizate din caolin modelat manual, desenat si incizat cu pigmenti colorati si oxid de cobalt, manunchiuri de linii sugereaza tijele plantelor rupte si presate pentru a dainui in pofida precaritatii lor tipologice; ca in cele mai ravnite bucati de chihlimbar care poarta in substanta lor urme ale vietii de odinioara (sa ne amintim ca pentru asemenea materii pretioase s-a trasat in urma cu secole, ca si in cazul matasii, dar pe alta directie, un adevarat drum – de fapt o cale regala), in aceste obiecte parietale au supravietuit din loc in loc firave vrejuri sau inflorescente; cu un ultim efort si ca izbanda a vitalitatii, pulsand de energii subterane, cate o frunza supradimensionata se impune in structura si traseele previzibile ale imaginii, focalizandu-le.

O cercetare atenta – iar opera Danielei Fainis impune un asemenea demers si sugereaza trasee imaginare incununate de bucurii estetice – evidentiaza insa fragilitatea frunzei, in culoarea si consistenta careia Ursitoarele (spre a cita titlul altei serii tematice) au intrevazut deja semne ale unui ritual de trecere.” – Dr. Doina Pauleanu, critic de arta si director al Muzeului de Arta Constanta.

Intr-o lume in care mai toti incearca sa faca altceva decit le impune calificarea, Daniela Fainis construieste ceea ce stie ea mai bine, adica pur si simplu forme ceramice. Ca relatia lor cu spatiul si, in multe cazuri, dimensiunile, proportiile si figurativismul trimit catre sculptura, ca desenele care anima suprafata sau comenteaza volumul trimit catre grafica ori ca obiectele parietale, cu o volumetrie minimala, pot invoca ideea de pictura, de tablou , nu are absolut nici o importanta.

Daniela Fainis nu face nici grafica, nici sculptura si nici pictura sau, dimpotriva, le face pe toate trei in acelasi timp, si ceva tapiserie pe deasupra, dar le face dintr-o persepectiva si dintr-un unghi stilistic care nu sint decit ale decorativelor.

Prin formele suficiente siesi, prin refuzul oricarei transcendente impuse a imaginii, prin perfecta colaborare cu materialul si printr-o impecabila stapinire a tehnicilor - de la modelajul cald la detaliul auster, de la pulsul sangvin la frigiditatea industriala si de la desenul geometric sau cu accente ironice la arderea fara greseala - , demersul artistic este un comentariu decorativ - un joc de suprafete spectaculoase si de existente umile - al lumii insasi. Desi artista foloseste cu voluptate imaginea figurativa, atit in tridimensional cit si in desen, desi se joaca insistent cu ideea de portret, de fapt cu aceea de autoportret, si multe dintre lucrarile sale ar putea fi asociate, ca intentie si ca finalitate, sculpturii, la o privire mai atenta nu se poate descoperi nimic care sa tradeze vreo incercare de a iesi din propriul sau univers. Seria de capete, usor asimilabila unei galerii de portrete, nu are de fapt nici o legatura cu portretul. In timp ce sculptorul individualizeaza, palpeaza psihologii si sondeaza viata interioara a personajului, Daniela Fainis construieste chipuri generice, regizeaza expresii goale si, finalmete, pune in miscare o lume halucinanta de masti.

Chipul uman nu fascineaza prin scinteia lui de eternitate, prin ideea incorporarii divinului in tranzitoriu si, in concluzie, nici nu-si revendica acea nemurire pe care incearca sculptorul sa o identifice si sa o recupereze, ci el este privit mai degaraba ca o piesa ambientala intr-un univers saturat de forme, de expresii si de substante cu densitati diferite. Si oricit ar fi de variate din punct de vedere morfologic, ca regim existential sau ca stare de agregare, obiectele Danielei Fainis nu se supun nici unei scheme ierarhice si au, ambiental, acelasi statut, iar in realatie cu materialul si cu tehnica au aceeasi valoare de document si de martor. Minusculul obiect care comenteaza structura alveolara si porozitatea coralului, textila incremenita in emulsia de portelan, meandrele vegetale, chipul uman care se exfoliaza pentru a-si deconspira, cu o ironie amara, intimitatea mecanica si pungile de vid abia camuflate, au aceeasi importanta individuala si edifica impreuna o imagine inepuizabila a unei lumi in acelasi timp vii si incremenite. Imaginatia Danielei Fainis, atit cea narativa cit si cea plastica, este absolut prodigioasa si perfect coerenta in expresie, in limbaj si in forma finita. In afara oricarei agresivitati si total eliberata de obsesiile traumatizante ale cotidianului, arta sa este puternica si coplesitoare prin ea insasi; prin consecventa gindirii, prin claritatea proiectului, prin cunoasterea impecabila a materialului si a tehnicii si, mai ales, prin imponderabila care le uneste pe toate si pe care privitorul are libertatea sa o numeasca dupa cum crede el de cuviinta. - Pavel Susara, critic de arta.

Lucrarile Danielei Fainis din ciclul Pietre de hotar, inrudite stilistic si tehnic – este vorba despre portelan modelat manual, incizat si pictat in straturi succesive din acelasi material, ars la 1340°C. – cu Fereastra, ne introduc in atmosfera misterioasa a riturilor de trecere; hotarul nu este insa o piatra miliara anonima, iar fereastra nu poate fi deschiderea practicata in orice zid; ele indica si traseaza drumul spre lumina deschis tuturor, dar accesibil doar celor vrednici. In Ierbar – serie la care artista lucreaza in ultima vreme – contrastele se sustin nu numai liniar, ci si cromatic. Flori de o prospetime aurorala se ivesc dintr-o vegetatie uscata, carbonizata, impietrita, inghetata, ca semne ale vietii care pulseaza oricand si aproape oriunde. – Dr. Doina Pauleanu, critic de arta si director al Muzeului de Arta din Constanta.




Curriculum Vitae


Artist plastic – membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania

Data nasterii: 3 Octombrie 1961 - Romania

Studii:

1981-1985 – Academia de Arta „Nicolae Grigorescu”, Bucuresti

Expozitii personale:

*2007-2008 Centrul Cultural Palatele Brancovenesti – Bucuresti, Romania

*2007 Gradina Botanica – Bucuresti, Romania

*2004 Lapidarium – Centrul Cultural Palatele Brancovenesti – Mogosoaia, Romania

*2003 Clubul Prometheus – Bucuresti, Romania

2003 Accademia di Romania – Roma, Italia

*2002 Galeria Allianz - Tiriac – Bucuresti, Romania

2001 Muzeul Sanshokan – Hida Furukawa, Japonia

2001 Centrul Cultural „Titu Maiorescu “ – Berlin, Germania

2000 Centrul Cultural – Paris, Franta

*1999 Muzeul Brukenthal Sibiu - Romania

1999 Consiliul Europei - Strasburg – Franta

*1998 Galeria Sala Ronda Teatrul National – Bucuresti, Romania

1996 Galeria „Foundatia Gerhart- Hauptman” – Dusseldorf, Germania

1992 Galeria „Foundatia Gerhart- Hauptman” – Dusseldorf, Germania

1992 Galeria „Simeza” – Bucuresti, Romania

1992 Galeria „La Source” – Bruxels, Belgia

1989 Galeria de Arta – Mamaia, Romania

1988 Galeria de Arta – Mamaia, Romania

Expozitii de grup:

2014 Galeria Senso - Expozitie de Arta Decorativa – Bucuresti, Romania

2013 Expozitie Internationala de Arta Contemporana – „Keramik in Steinbruch” – Oberpullendorf, Austria

2013 Galeria Galateea „Umbrele Albului’’ – Bucuresti, Romania

2012 Galeria Simeza „Expozitia Internationala de Arta Contemporana – Bucuresti, Romania

2011 Muzeul Cotroceni Salonul National de Arta Decorativa editia a XII-a, – Bucuresti, Romania

2011 Salonul de Arta Galeria Orizont – Bucuresti, Romania

2011 Ceramica in Steinbruch - Austria

2010 Arta Ceramica Contemporana Romana – Institutul Cultural Roman – Paris, Franta

2009 Ceramica Romaneasca Azi – Palatele Brancovenesti Mogosoaia, Romania

2008-2009 Palatul Parlamentului, Sala Constantin Brancusi – Bucuresti, Romania

2006 Trecere pe Trecere – Galeria Simeza – Bucuresti, Romania

2006 International Action Art – Club UNESCO – Pireus, Grecia

2006 Muzeul Marathon - Grecia

2004 Arta romaneasca si finlandeza - Muzeul Municipiului Bucuresti

2004 Salonul de Primavara - Mogosoaia

2003 Galeria Apollo –Bucuresti, Romania

2003 Galeria „Simeza” – „Optiuni” – Bucuresti, Romania

2002 Expozitia Internationala de Arta „Remember – Femei Creatoare la Marea Mediterana si Marea Neagra “– Bucuresti, Romania

2001 Expozitia Internationala de Arta „Remember – Femei Creatoare la Marea Mediterana si Marea Neagra” – Bucuresti, Romania

*2000 Expozitia Internationala de Arta „Remember – Femei Creatoare la Marea Mediterana si Marea Neagra” – Thessaloniki, Grecia

2000 Muzeul Cotroceni – Bucuresti, Romania

2000 Expozitia Mondiala – Hanovra, Germania

1999 Salonul Artelor – Institutul de Arhitectura – Bucuresti, Romania

1999 Targul International de Arte Vizuale – Palatul Cotroceni – Bucuresti, Romania

1998 Salonul de Arta – Sala Dalles – Bucuresti, Romania

* 1997 Expozitia Internationala de Arta „Remember – Femei Creatoare la Marea Mediterana si Marea Neagra” – Thessaloniki, Grecia

1996 Muzeul de Arta – Constanta, Romania

1996 Galeria „Gala” – Bucuresti, Romania

1995 Societatea de Cooperare Interbalcanica a Femeior Romane – 45 Artiste Plastice - din Romania – Bucuresti, Romania

1995 Salonul de Arta Decorativa- Muzeul National Cotroceni – Bucuresti, Romania

1995 Castelul Monselice – Itala

1994 Honolulu – Hawaii – United States of America

1994 Maui – Hawaii – United States of America

1994 Aubum – New York – United States of America

1994 Galeria Teatrul National – Bucuresti, Romania

1993 Pavilionul Romaniei –Taejon, Coreea de Sud

1993 Baltimore – Maryland – United States of America

1994 Pittsburg – Pennsylvania – United States of America

1992 „Artothecke” – Berlin, Germania

1992 „Nimagine 92 Espace Roumain”- Nimes, Franta

1991 Trienala de Arta a Galeriei Teatrului National – Bucuresti, Romania

1988 Expozitia de Arta Decorativa – Eisenstadt, Austria

1988 Expozitia de Arta Decorativa – Berlin, Germania

1989 Galeria „Sala Dalles“– Bucuresti, Romania

1989 Galeria „Eforie” – Bucuresti, Romania

1990 Muzeul de Arta – Bucuresti, Romania

1988 Muzeul de Arta – Bucuresti, Romania

1988 Galeria „Sala Dalles“– Bucuresti, Romania

1988 Galeria Teatrului National – Bucuresti, Romania

1988 Expozitia Anuala – Bucuresti, Romania

1987 Muzeul Sticlei si Ceramicii – Dorohoi, Romania

1987 Muzeul Sticlei si Ceramicii – Dorohoi, Romania

1987 „Studio 35“ – Botosani – Romania

1986 „Galeria Luchian “ – Botosani – Romania

Simpozioane

2011 Simpozionul International de Pictura – Patra - Grecia

2007-2008 Simpozionul1st International Convention of Modern Arts –Stuttgart -

Germania

2004 Tabara Nationala de Arta Plastica Contemporana , Editia a III-a

Todireni- Romania

2004 Simpozionul de Ceramica –Muzeul de arta comparata Sangiorz Bai - Romania

2003 Simpozionul de Ceramica “Arderea Cerului “ – Sangiorz Bai - Romania

2000 Simpozionul “Support Organization for Overseas Ceramics” – Tajimi- Japonia

1999 Simpozionul International de Ceramica “ Hamangia”– Constanta – Romania

1996 Simpozionul International de Ceramica “ Hamangia”– Constanta – Romania

1992 Simpozionul “ Contemporary East European Ceramics” – Philadelphia

United States of America

1988 Simpozionul de Ceramica – Dorohoi - Romania

1987 Simpozionul de Ceramica – Dorohoi - Romania

Competitii Internationale

*2003 A 6 a Bienala Internationala de Ceramica Artistica –Manises-Spania

*2002 A 6 a Competitie Internationala de Ceramica -Mino – Japonia

*2001 Bienala Internationala “Artele Focului “ - Bucharest – Romania

*1998 Bienala Internationala “Artele Focului “ - Bucuresti – Romania

*1998 A 5 a Competitie Internationala de Ceramica -Mino – Japonia

*1997 A 5 a Bienala Internationala de Ceramica Artistica– Aveiro – Portugal

*1996 A 4 a Bienala Internationala de Miniatura – Iugoslavia

*1992 A 3 a Competitie Internationala de Ceramica -Mino – Japonia

*1992 XXXII Concorso Internazionale Della Ceramica D’arte Gualdo

Tadino-Perugia-Italia

*1991 A 5 a Trienala Internationala de Ceramica – Sopot – Polonia

*1990 XXX Concorso Internazionale Della Ceramica D’arte Gualdo Tadino

Perugia – Italia

*1989 XXIX Concorso Internazionale Della Ceramica D’arte Gualdo Tadino

Perugia – Italia

Premii si distinctii

2010 « Premiul Flacara pentru Arte Plastice » editia 2010 – Bucuresti - Romania

2004 “ Meritul cultural “ in gradul de Comandor - oferit de Presedintele Romaniei

*2002 “Honourable Mention “- Mino – Japonia

*1998 “ Honourable Mention “- Mino – Japonia

*1998 Premiul Fundatiei “ Alexandru Tipoia “pentru cea mai buna expozitie a

anului–Bucuresti -Romania

*1998 Marele Premiu al Bienalei Internationale “ Artele Focului “ – Bucuresti - -Romania

*1997 Premiul-I – Bienala Internationala de Ceramica Artistica – Aveiro – Portugalia

*1997 Premiul Muzeului National Cotroceni – Bucuresti – Romania

*1992 “Premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru Arta Decorativa “- Romania

*1992 “ Honourable Mention “- Mino – Japonia

*1990 “Premiul pentru Tineret – Arta Decorativa” – Romania

*1990 “Targa d’Oro “ ( Medalia de Aur ) XXXI Concorso Internazionale Della

Ceramica D’arte Gualdo Tadino - Perugia – Itala

*1989 “Targa d’Oro “ ( Medalia de Aur ) XXX Concorso Internazionale Della

Ceramica D’arte Gualdo Tadino - Perugia – Italia

*1988 “ Bursa pentru Arta Decorativa “ – Bucuresti – Romania

Lucrari in muzee si colectii

European Parliament ‘s Art collection Bruxelles – Belgia

Muzeul National de Arta Contemporana –Bucuresti -Romania

“ The Clay Studio Collection “ – Philadelphia – United States of America

Muzeul de Ceramica si Sticla – Dorohoi – Romania

Muzeul National Cotroceni - Bucuresti – Romania

Muzeul de Arta -Medgidia - Romania

Biblioteca Judeteana - Constanta – Romania

B.C.I.C. Bank – Craiova – Romania

Societe Generale Securites – Bucuresti – Romania

ING. Bank N.V. – Bucuresti – Romania

Fundatia “Support Organization for Overseas Ceramist “ – Tajimi – Japonia

Ogiso School – Tajimi – Japonia

“ Kano “ High School – Gifu-shi -Japonia

Casa “Gudov “ – Colectie particulara - Bucuresti – Romania

Raiffeisen Bank –Bucuresti - Romania

Publicatii in tara si in strainatate

Info News –Pavel Susara – Copaci de pe o alta planeta http:/www.infonews.ro/article74276.html

21.Aug. 11. Sept. 2009 Regatul de Portelan - Formula AS http://www.formula- as.ro/2009/883/planete-culturale-30acasa-la-daniela-fainis-11529-print

Ian. 2009 Ateliere de artisti din Bucurestu partea a II a

05 Mai 2008 Casa Lux - Miracole di Portelan – Cristina Foarfa pg 212-217

07-13 Mai 2008 Academia Catavencu - Palatul cu gradina de portelan si inox-Ioan T Morar

24.oct.2007 Adevarul – Palatul Mogosoaia Gradina de Portelan si Peisaje

Abstracte http://www.adevarul.ro/articole/2007

August 2007 Caminul pentru Casa Ta - Virtutile plastice ale ceramicii – Luana Ibacka

2008 nr 801 Formula AS - Cultura - Mogosoaia de portelan – Valentin Iaco

20 Iulie 2007 Ziarul Financiar« Ziarul de Duminica » - Crangul de portelan –

Corneliu Antim

16 Feb. 2007 Ziarul Financiar - Viziunile doamnei de caolin – Corneliu Antim

28 Apr. 2006 Curierul Atenei - Ambasada Romaniei la Atena o poarta deschisa romanilor

23 Oct. 2003 Romania Libera -La « Prometheus » , expozitie de ceramica de mare anvergura ( D. S.) pag. 7

21-27 Oct. 2003 Academia Catavencu – Sculptura , bibelou de portelan – Ioan T. Morar pag. 22

03.Aug.2002 Adevarul – O lume din portelan – F Dobrescu pag.3 http://www.adevarul.ro/articole/2002/o-lume-din-portelan.html

08-09 Iulie 2002 Piata Asigurarilor pag. 6

13 Iulie 2002 Romania Libera - Expozitia Danielei Fainis la Allianz – Tiriac

Ion Andreita - pag. 2

30 Noi. 2001 Ziarul Financiar Ziarul de Duminica-Frunzele vietii noastre – Cornel Radu Constantinescu pag. 7

24 Noi. 2000 Ziarul Financiar Ziarul de Duminica -Cu ochii altora – Cornel

Radu Constantinescu pag.7

02-03 2000 Le courrier du centre - Propos recuellis par Simona Modreanu

culturel Roumain

Winter 1999-2000 Millennium III nr. 4 -Workshop of ideas and projects for

european integration and global civilisation

7-13 Oct. 1998 Romania Literara -Razbunarea artelor decorative –Pavel Susara Cronica Plastica pag. 16

02 Oct. 1998 Curentul cultural - Mino ‘ 98 - Corneliu Antim

11 Sept. 1998 Adevarul - O expozitie de exceptie - Cornel Radu Constantinescu pag. 8

15 Sept. 1998 Romania Literara -Sculptura in portelan a Danielei Fainis – Livia Stoenescu

07 Sept. 1998 Curentul - Chipurile sublunare - Lucian Popescu

4-10 Mai 1998 Radio Romania -Frumusetea Ideala – Viorica Ghita Teodorescu

17 Martie 1998 Adevarul literar si artistic -Dantesca in alb – Cornel Radu Constantinescu pag. 7

08 Dec. 1997 National -Marele Premiu la « Bienal International de

Ceramica artistica » pentru romanca Daniela Fainis - Tudor Octavian pag. 6

14-30 Nov. 1997 Memorandum - V Bienal Internacional de ceramica artistica Aveiro/97

October 1992 Ceramics Monthly -East European Ceramics by Jimmy Clark

06 Iunie 1991 Romania Literara -O orga de suave tactilitati - Tudor Octavian

Cronica Plastica- pag. 17

* Catalogue