Rodica Lomnasan

Rodica Lomnasan


Referinte Critice


RODICA LOMĂŞAN ŞI ALE EI POVEŞTI MEDITERANEENE

Înstrăinată cumva de viaţa artistică a capitalei din ultimii trei ani, am avut prilejul în luna octombrie a acestui an să mă bucur de o expoziţie cu totul specială, rod al unei experienţe de viaţă dar nu mai puţin al unei experienţe artistice asumate. E vorba despre expoziţia de pictură şi gravură intitulată „Poveşti mediteraneene”, deschisă la Institutul Cultural Român şi semnată de graficiana Rodica Lomnăşan.

Pe autoare o cunosc de la începutul anilor 90, pe când amândouă, fiind congenere, ne căutam locul şi rostul într-o lume artistică la fel de puţin prietenoasă ca şi societatea românească postdecembristă, în ansamblul ei.

Am avut-o ca invitată într-una dintre ediţiile celebrei emisiuni „Serata muzicală TV” a regretatului Iosif Sava pentru că era artistă tânără, la început de drum, şi îmi plăcea mult ce lucra. Iosif Sava inventase la sfârşitul lui 1997 o rubrică specială în talck show-ul său: vernisajul în direct. În fiecare sâmbătă panotam într-unul dintre studiourile mamut ale TVR-ului câte o expoziţie şi îl invitam pe autor la un dialog despre creaţia lui, cuprins în inegalabilul show, marca Iosif Sava. După împrietenirea de la „Serată” drumurile noastre s-au despărţit şi apoi s-au intersectat din nou, după mai bine de 17 ani, cu ocazia personalei Rodicăi Lomnăşan de la I.C.R. A fost un interval în care artista şi-a cristalizat pe deplin personalitatea, aşa cum cum aveam să constat, vizionându-i cele mai noi lucrări.

Rodica Lomnăşan s-a născut la Alamor, judeţul Sibiu, în 1965 şi a absolvit secţia de grafică a Universităţii Naţionale de Arte în 1994. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România a devenit, în 2010, şi membră a EKATEK – Cyprus Chamber of Art. Pe insula Cipru, în jumătatea grecească, Rodica Lomnăşan a trăit şi a lucrat în ultimii ani. Acolo a deschis mai multe expoziţii, la Muzeul de Gravură Hambis – Plataniskia, în 2009 şi la Limassol în acelaşi an, la Nicosia în 2007 şi la Kallepeia în 2006. În 2009, în cadrul workshop-ului de vară de la Muzeul de Gravură Hambis, Rodica Lomnăşan a primit Premiul oferit de Hellenic Bank pentru predarea de tehnici de gravură. Bogata activitate artistică a graficienei se reflectă şi în numeroase participări la expoziţii de grup, mai ales peste hotare, precum şi în câteva personale deschise în Belgia şi Olanda. Iar în octombrie expoziţia de pictură şi gravură„Poveşti mediteraneene”, deschisă la Institutul Cultural Român din Bucureşti, a venit ca o recapitulare şi ca o încununare a experienţei trăite pe insula Cipru.

Seriile de lucrări expuse de Rodica Lomnăşan la ICR, realizate între anii 2009 şi 2015 ar putea fi definite ca un răgaz de visare levantină într-un spaţiu miraculos, scăldat în lumina limpede şi puternică a sudului, un spaţiu aşezat, aşa cum multe insule greceşti sunt, între o mare care-şi schimbă necontenit culorile şi un şir de munţi stâncoşi, cu vegetaţie puţină, dar ispititori pentru ochiul de artist prin formele lor surprinzătoare, prin perspectivele aeriene unice pe care le percepe cel ce-i contemplă. În mod vădit, arta Rodicăi Lomnăşan s-a ridicat pe o treaptă superioară datorită contactului nemijlocit cu această natură generoasă. Aş putea spune că, într-un anume fel, întâlnirea ei cu Mediterana se aseamănă întâlnirii pictorilor români interbelici cu spaţiul deja legendar al Balcicului. Mulţi dintre interbelici şi-au schimbat radical stilul şi s-au definit plenar ca artişti abia prin contactul cu lumina sudului, cu peisajul maritim şi stâncos al Balcicului pe atunci amprentat de stilul de viaţă al turcilor şi tătarilor ce-l populau.

În priză directă cu natura mediteraneeană, căreia i-a smuls legendele şi poveştile şi atmosfera, Rodica Lomnăşan a început să picteze, dezbărată de orice inhibiţie, în tehnica uleiului şi în acuarelă, continuând să lucreze şi gravură în tehnica aquaforte pe plăci de cupru. Gravura realizată prin suprapunerea de plăci se apropie şi ea de pictură, prin policromie.

O particularitate a lucrărilor Rodicăi Lomnăşan o reprezintă detaşarea de „coaja” lucrurilor, în favoarea unui interes sporit pentru „miezul” motivelor abordate. Artista introspectează interiorul unui fruct, de pildă rodia, punând în valoarea geometria surprinzătoare a sâmburilor acesteia. Rodia, simbol al spaţiului mediteraneean, apare proiectată, într-un joc liber al imaginaţiei, pe un fundal marin. Vietăţi ale mării sunt tratate în spirit ludic, transformate în personaje ale poveştii pe care Rodica Lomnăşean o narează cu mijloace plastice mult diversificate. În lumina limpede a sudului se detaşează arhitecturi ale locului, tratate în tehnica acuarelei, pentru care artista dovedeşte o reală înzestrare. Iar peste toate acestea, tronează ca un spirit al locului, zeiţa frumuseţii, Afrodita, cea care incită prin simpla ei evocare plastică la o incursiune în istoria veche a unor spaţii creatoare de cultură şi civilizaţie din bazinul mediteraneean.

Mai mult decât că ne-a făcut părtaşi ai unei experienţe personale, expoziţia Rodicăi Lomnăşan a fost o invitaţie directă la visare, la detaşare de un cotidian deprimant. Locurile pe unde artista s-a lăsat furată de vrajă au devenit toposuri plastice recognoscibile, purtând amprenta unei delicate şi rafinate personalităţi creatoare.

Luiza BARCAN




Curriculum Vitae


Studii:

Universitatea de Artã, Bucureşti – Secţia Graficã 1994

Liceul de Artã Nicolae Tonitza – Bucureşti 1983

Membrã a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1996

Membrã a EKATEK (Cyprus Chamber of Arts) din 2009

Workshop-uri si Rezidente:

1998 si 2000 -Workshop la “Centrul de Graficã Frans Masereel “, Kasterlee, Belgia

2002 “Prograph Foundation” - Atelierul din Orvelte, Olanda - Proiect: carte obiect cu ilustraţii litografie – poezia “La Steaua” de Eminescu in colaborare cu poetul olandez Toon Peters şi graficianul Toon Wegner - Profesor laUniveristatea de Artã, Groningen)

2009 – Workshop: Hambis Printmaking Museum, Plataniskia, Cipru - profesor invitat

Expoziţii personale:

2015 “Poveşti mediteraneene” - Institutul Cultural Român, Bucureşti

2015 “Polychrome”- Chiaki Kamikawa Contemporary Art Gallery, Paphos, Cipru (2 artişti)

2014 Expoziţie de Gravurã - Centrul de Gravurã Hambis, Plataniskia, Cipru

2011 “Arthis” - Centrul Cultural Româno-Belgian, Bruxelles

2007 “Reflections” - Galeria Opus 39 – Expoziţie organizatã de Ambasada României la Nicosia, Cipru

2009 Centrul de Gravurã Hambis, Plataniskia, Cipru

2009 Dino’s Art Cafe, Limassol, Cipru

2006 “Inner Gateways”- Galeria Kallepeia, Cipru -prezentatã de Ambasadorul Romaniei la Nicosia

2004 Galeria “Deel 2”, Olanda

2006 “Another possible World”, Ibsen Café, Limassol, Cipru - cu ocazia celebrarii anului Ibsen

2002 “Metamorfoze” Galeria ENZO, Antwerpen, Belgia

2002 Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Mogoşoaia - Galeria Foisor

2002 Galeria Lage Land, Groningen, Olanda

2002 Art Jazz Club Orizont, Bucureşti

2001 Galeria Simeza (2 artisti: graficã & sculpturã)

2000 Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti Mogoşoaia - Galeria Parter

1998 Sala „Omnia“, Senatul României

1997 Galeria Cãminul Artei, Bucureşti

1996 Galeria de Artã Sibiu

Expoziţii colective:

2016

Expoziţia“Oglindire şi Transfigurare” - Salonul de primavara Temeiuri, Sala Constantin Brâncuşi, Palatul Parlamentului, Bucureşti

BIAMT - Bienala Internaţionalã de Arte Miniaturale, Timişoara

Salonul mic “SMB10”- Expoziţia “Blur”, Galeria Cãminul Artei Bucureşti

Art Sfari, Bucureşti

Ex libris Brâncuşi 2016 cu ocazia simpozionului Brâncuşi (Expoziţie itineranta)

Expoziţia“Marina înpictura româneasca”, Muzeul Naţional Cotroceni

2015

Expoziţia ‘Women and Art” – Centrul cultural Technopolis, Paphos, Cipru (martie)

Grafica Româneascã 2015

“Contemporary Art Ruhr”, Germania

Expoziţie de grup & Târg de carte, Centrul Cultural “Famagusta Gate” – Nicosia, Cipru

Expoziţia “Elogiul frumuseţii ca infaţişare a binelui” - Salonul Temeiuri - Sala Constantin Brâncusi, Palatul Parlamentului

Art Sfari, Bucureşti

Saloanele Moldovei

“Salonul de Toamnã” - Sala Constantin Brâncuşi, Palatul Parlamentului

Expoziţia “A4”, Galeria Simeza, Bucureşti

2014

Expoziţie de grup - Centrul Cultural Strovolos, Nicosia, organizatã de EKATEK Cipru cu ocazia inaugurarii

Saloanele Astrei - Editia II-a, Sibiu (decembrie 2014- februarie 2015)

Galeria Kypriaki Gonia - Expoziţie de grup, Larnaca, Cipru (iulie 2014)

“Grafica Romaneascã”

Centrul de cultura “Syntonistiko”, Limassol, Expozitie organizata de EKATEK - Cipru (iulie-august)

Bienala Internaţionalã Ion Andreescu, Buzãu

Expoziţia “Pomul Vietii” - Salonul Temeiuri, Sala Constantin Brâncuşi – Palatul Parlamentului, Bucureşti

2013

Salonul de Gravurã si Sculpturã, Galeria Simeza, Bucuresti

Salonul Mic “SMB7”: Seducţia unghiului drept”, Galeria Cãminul Artei - Bucureşti 2013

“Grafica Romaneascã”

Arte Bucureşti (octombrie)

Expoziţie de grup ”Structuri, Linie, Culoare”, Galeria Elite, Bucureşti

2012

Salonul de Gravurã şi Sculpturã, Galeria Simeza, Bucureşti

“Grafica Romaneascã”

2011

Expoziţie de grup cu ocazia zilei internaţionale a femeii, Centrul Cultural Româno-Belgian “Arthis”, Bruxelles, Belgia

Expozitia “Casa” – Galeria Simeza, Bucureşti

Expoziţia de grup “Petra tou Romiou”(Piatra Afroditei), Hellenic Bank Head quarter, Nicosia, Cipru (impreuna cu artişti ciprioti)

“Grafica Romaneascã”, Bucureşti – prima ediţie

2010

Expoziţie de grup. organizatã de Municipalitatea Anoyra-Limassol, Cipru

2008

Expoziţia “Dialog”, Nicosia – Cipru - Expoziţie de grup organizatã de Ambasada României la Nicosia şi Ministerul Culturii Cipru (noiembrie-decembrie)

2007

Expoziţia“All Women 4 You” - organizatã de Fundatia de Artã“Pegasus la “Art Studio 55” Limassol, Cipru - cu ocazia zilei internaţionale a femeii

2004

“Casa” - Expoziţia de grup, Galeria Lage Land – Groningen, Olanda

2003

Trienala Internaţionalã de Gravurã Micã - Chamalieres, Franţa - Diplomã de onoare

Expoziţie jubileu a Centrului de Gravură“Frans Masereel” - Kasterlee, Belgia

Salonul de Toamnã, Bucureşti

2002

“Lilla Europa 2002” – Biennala de Picturã şi Gravurã Micã - Hallsberg şi Orebro, Suedia

Al 4-lea Simpozion de Litografie, Tidhaholm - Suedia

Expoziţia de grup “G7” – Galeria Hag

Expoziţie de grup - Galeria Cãminul Artei, Bucureşti

Expoziţie de grup - Galeria Otopeni

2001

“Graficã RomâneascăContemporană”, Sao Paolo, Brazilia (expoziţieitinerantã)

Salonul de Toamnã, Bucureşti

"Eclipsa": Arta in Afara muzeului - Râmnicu Vâlcea

Salonul Naţional de Artã Plasticã, Romexpo

Galeria Apollo, Bucureşti.– Expoziţie de Gravurã (expoziţieitinerantã)

Expoziţie de Gravurã - Biblioteca Centralã Universitarã, Bucureşti

Târgul Internaţional de Arte Vizuale - Circul Globus, Bucureşti

2000

Festivalul Internaţional „Art Dans la Ville“, Saint Etienne, Franţa

“Gravure Franco-Roumain“ - schimb cultural Lyon – Bucureşti (2000 si 1999)

„Graficã Româneascã Contemporanã“- Seul, Coreea de Sud

Expoziţie de grup, “22 de Mãsti“ - Casa Iorga, Veneţia, Italia

Salonul Municipal, Bucureşti

1999

“Mini Print International of Cadaqués” - competiţie organizată de ADOGI, Spania,

“A III-a Expoziţie Internaţionalãde Graficã Contemporanã, Kuala Lumpur, Malaezia

Salonul Naţional de Gravurã, Muzeul de Artã, Tulcea

Târgul Internaţional de Arte Vizuale - Palatul Cotroceni, Bucureşti

Bienala Internaţionalã de Gravurã „Iosif Iser“, Muzeul de Artã, Ploieşti

Salonul Municipal, Bucureşti

Saloanele Moldovei, Bacãu

1998

“Mini Print International of Cadaqués” - competiţie organizată de ADOGI, Spania

“Kisgrafika 1998“ - Ex Libris, Budapesta, Ungaria

Salonul Naţional de Gravurã, Muzeul de Artã, Tulcea

Salonul Municipal, Bucureşti

Târgul de Artã - World Trade Center, Bucureşti

Saloanele Moldovei, Bacãu (expoziţie. itinerantă)

1997

Trienala Internaţionalã a Tinerelor Talente - Charleroi, Belgia

Trienala Internationalã de Graficã Cracovia'97, Polonia

“Mini Print International of Cadaqués” - competitie organizată de ADOGI, Spania

“The 19th International Independent Exhibition of Prints”, Kanagawa, Japonia

Bienala Internaţionalã de Gravurã Micã, Cluj

“Artişti Români în Anglia“ - Durham, U.K.

Bienala Internaţionalã de Gravurã „Iosif Iser“, Muzeul de Arta, Ploiesti

Salonul Naţional de Graficã, Galeria 3/4 T.N., Bucureşti

1996

Trienala Internaţionalã de Graficã - Bitola, Macedonia

Salonul National de Graficã, Galeria 3/4 T.N., Bucureşti

Salonul Municipal, Bucureşti

1995

“The 18th International Independent Exhibition of Prints”, Kanagawa, Japonia

Salonul Naţional de Graficã, Galeria 3/4 T.N., Bucureşti

Bienala Internaţionalã de Gravurã „Iosif Iser“, Muzeul de Artã, Ploiesti

Saloanele Moldovei, Bacãu

1994

A treia Bienalã Internaţionalã de Graficã - Belgrad

1993

Expoziţie de grup organizatã cu ocazia aniversãrii zilei Radioului – Casa Radio, Bucureşti

Expoziţia “De la Obiect la Gravurã” – Galeria Podul, Bucureşti

Salonul Naţionalde Graficã, Bucuresti - ediţiile: 1992 şi1993

Salonul Tineretului"- Bucureşti - ediţiile: 1990; 1992 şi1993

Premii:

2009 Premiu oferit de Hellenic Bank, Cipru pentru Workshop la Muzeul de Gravurã Hambis – Cursurile de varã

1999 Premiul Fundaţiei “St. Luca“, Concursul Naţional de Arte Plastice, Bârlad

1997 Premiul Ziarului Curentul – Concursul “Tânãrul Dominus“, Galeria Dominus, Bucureşti

1995 Premiu pentru litografie in cadrul concursului “Tânãrul Dominus“, Bucureşti - Galeria Dominus TN

2001-2002 Bursa Fundaţiei Klara Tamas - New York