Raluca Tinca

Căsuța cu pisici-arta-decorativa-raluca-tinca
Referinte Critice


Sunt Raluca Țincă și am creat de când mă știu.
M-am născut în Moldova, în Vaslui, cu peste 35 de ani în urmă și am crescut printre dealuri verzi, în mireasmă de struguri copți și fum pe horn în serile reci de toamnă. Păstrez în gând și inimă toate senzațiile, tradițiile, precum și graiul moldovenesc.
De când am plecat de acasă am schimbat orașe și țări iar de zece ani m-am stabilit în Brașov, oraș cu miros de munte și ploaie și plin de case multicolore pe care le-am transformat în miniaturi ceramice.
Lucrez cu materiale naturale (lut, lână, culori) și cu gândul la folclor și povești. Mai nou lucrez cu cuvinte. Țes între ele colecții și întrepătrund tehnici, combin porțelan cu lână și ceramica cu povești scrise pentru copii.
Și sper să nu mă opresc niciodată din explorat în jur și în adâncul sufletului.
Raluca Țincă creează Little Houses, miniaturi jucăușe inspirate din arhitectura pitorească a Brașovului. Proiectul a luat naștere în 2014, la câțiva ani după ce tânăra s-a stabilit în orașul de basm, iar de-atunci de micile căsuțe s-au îndrăgostit români din toată țara, dar și turiști din întreaga lume. Artista începe prin a modela statuetele din lut alb sau roșu, pe care apoi le pictează manual cu acuarele, culori acrilice sau tuș; unele sunt arse în cuptor, altele sunt doar lăcuite și pictate. Fiecare căsuță Little Houses este decorată cu detalii minunate ce o transformă într-o piesă unică, artistei fiindu-i imposibil să creeze două figurine identice.