Dorin Lupea

Dorin Lupea


Referinte Critice


Dorin Lupea s-a nascut intr-o comuna sibiana, dar parintii lui au trait la Victoria, acolo unde si-a petrecut si el copilaria si anii de scoala. La virsta de 57 de ani a revenit insa pe plaiurile natale in cautarea unei vieti simple, lipsite de stres si cu multa liniste. Sumerna a fost locul in care artistul plastic si-a instalat noul atelier in care isi poate pune in practica visele adunate de-a lungul vietii. Isi aduce cu drag aminte de sfaturile mamei sale care l-au urmarit peste tot pe unde l-au dus pasii. „De mic copil ciopleam in lemn sau alegeam crengute cu diverse forme pe care le asezam in fel si chip. Mereu am avut discutii cu mama care incerca sa-mi explice ca ar fi bine sa ma gindesc la o alta facultate, la o meserie care sa-mi aduca bani. Eram un copil incapatinat si imi doream sa ajung un mare artist chiar daca mama nu a fost de acord cu mine spunind mereu ca nu e o meserie buna“ povesteste Dorin Lupea.

Dupa absolvirea liceului, a plecat la Cluj si s-a inscris la Academia de Arta.In 1980 a absolvit Sculptura la Cluj. Inca din timpul studentiei a realizat o serie de lucrari si a organizat expozitii. S-a mutat insa la Bucuresti fiind racolat in echipa restauratorilor de monumente istorice. „Am lucrat la Palatul Cotroceni, la restaurarea Bisericii Sf. Gheorghe din centrul Bucurestiului. Apoi mi-am organizat un atelier in capitala, dar in timp am renuntat la el“ spune sculptorul. ,,Mereu mi-am dorit atelierul pe care il am acum la Sumerna unde ore in sir lucrez. Linistea si peisajul din Sumerna m-au fermecat intotdeauna. In copilarie, dar si pe vremea cind lucram la fabrica de mobila din Victoria, Sumerna era locul care ma fascina. Tocmai de aceea am luat hotarirea, acum trei ani, sa revin in acest loc“ a spus artistul.

„M-am indragostit de bronz“

Dorin Lupea a lucrat cel mai mult in bronz, dar nu-i lipsesc nici lucrarile in lemn si marmura. Are peste 200 de lucrari expuse in toata lumea. Cele mai impozante lucrari din bronz sint expuse in prezent la Galeria de Arta din Sibiu. Sunt cinci lucrari ale caror dimensiuni sint de la 40 cm la 2 metri si se numesc: „Gemeni“, „Acrobat“, „Gest“, „Nud“ si „Cadedrala“. ,,Artistul care se respecta face lucrarile din bronz pentru ca opera lui este pastrata foarte bine. Toate monumentele istorice importante sint lucrate in bronz. Eu pot sa spun ca m-am indragostit de acest material. Cind lucrezi trebuie sa ai o anumita dispozitie, schita o fac cu mult timp inainte si o modific de citeva ori pina stabilesc exact ce imi doresc. O lucrare poate dura 3-4 luni sau ani in functie de starea de spirit si de starea sufleteasca“, a mai spus sculptorul. Foarte multe muzee din tara si din strainatate au achizitionat lucrarile lui Dorin Lupea, dupa ce acesta a participat la expozitii si simpozioane in aer liber.

Profesor in Franta

In anul 1995 sculptorul a participat la un Simpozion International in Elvetia, in orasul Seprais, unde a executat o lucrare din materiale refolosibile: placi de marmura, gresie, faianta, tigla. Dupa o luna si jumatate de munca a finalizat o lucrare impunatoare de 2,8 metri inaltime extinsa pe sapte metri pe care a denumit-o „Regele ciobanilor“. Lucrarea a fost amplasata in curtea scolii din orasul elvetian si a fost o reusita. In anul 1993 a colaborat cu Ministerul Educatiei din Franta cind a avut un contract de munca in baza caruia a predat cursuri de modelaj intr-o scoala din localitatea Couthenans. ,,La aceasta scoala am avut doua grupe de elevi din casele I-IV. Prin acel contract, ministerul francez mi-a acordat cazare, masa, un salariu, iar scoala mi-a pus materia prima la dispozitie. La finalul cursurilor am organizat o expozitie cu toate lucrarile copiilor executate in lut. A fost un eveniment deosebit. Parintii, elevii, oficialitatile au fost extrem de incintati cind au vazut lucrarile copiilor“, a mai povestit artistul plastic.




Curriculum Vitae


Sculptor roman, nascut la 16 noiembrie 1953, in comuna Sadu, judetul Sibiu, din Transilvania.

Studii:

Absolvent al Academiei de Arte frumoase “Ion Andreescu” din Cluj Napoca, promotia 1980, clasa profesorului Korondi Jeno

Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din anul 1982

Activitate artistica

Expozitii in Romania:

Incepand din anul 1979, participa la numeroase expozitii municipale, republicane si de grup.

Expozitii personale:

1998 Claix-Grenoble, Franta

2001 Galeriile „Orizont”, Bucuresti

Activitate de restaurare: Stucatura si piatra

Teatrul National din Braila

Casa „Toma Stelian”, Bucuresti

Palatul „Cotroceni, Bucuresti

Castelul „Peles”, Sinaia

Biserica „Sf. Gheorghe”, Bucuresti

Expozitii in strainatate:

Expozitie internationala la Centrul „Dantesca”, Italia

1990 Expozitie itineranta „Romania saluta Europa” in Franta, Belgia, Austria

1993 Expozitie de grup - Belfort, Franta

1994 Expozitie de sculptura - Belfort, Franta

1995 Expozitie de grup - Mouscron, Belgia

1996 Expozitie de grup - Galeriile „Au virage”, Elvetia

1996 Expozitie de pictura si sculptura „Chambre de métiers” - Belfort, Franta

1997 Expozitie de pictura si sculptura - Galeriile “Gilles Perin” - Delle, Franta

2000 A IV-a Bienala a celor „30” – Spatiul „Georges Sadoul”, Centrul „Saint Charles”, Franta

2000 Salonul de toamna – Pictura-Sculptura - Couthenans, Franta

Simpozioane nationale in aer liber:

10 participari la simpozioane organizate la Magura-Buzau, Sighet, Oarba de Mures etc., unde a executat lucrari de mari dimensiuni in lemn si piatra

Simpozioane internationale in aer liber:

1995 Seprais - Jura, Elvetia, unde a executat o lucare (7x5x2,3m) in ceramica, marmura, bronz si piatra, amplasata in parcul scolii din Boecourt, Jura

Lucrari in muzee si colectii particulare:

Muzeul de Arta moderna si contemporana – Targu-Jiu, Romania

Muzeul de Istorie si Arta – Belfort, Franta

Colectii particulare: Canada, Statele Unite, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania, Norvegia