Dan Bancila

Leu-sculptura-dan-bancila




Referinte Critice


Dan Bancila este, fara indoiala, un nume care s-a impus in arta decorativa contemporana. In primul rand, prin certitudinile sale absolute; a nu le impartasi ar putea constitui un delict de opinie pe care nu vrem si nici nu putem sa-l comitem vazandu-i si revazandu-i lucrarile realizate, ca de fiecare data, din material pretioase sau care pot accede, prin munca artistului, la pretiozitate: cristalul cu stralucirile si culorile sale pure, bronzul in ferecaturi si forme indelung cautate; sunt combinatii, juxtapuneri, insertii si legaturi adeseori imprevizibile intre volume, uneori cu apetenta figurativa,care ne indeamna la identificarea genului proxim, dar si a diferentelor specifice; efectele sunt cautate si obtinute prin transparente diafane, prin suprafete translucide care le tempereaza si opacitati care inchid sau delimiteaza elemente compozitionale purtatoare de ritmuri si de sensuri.

In titlurile lucrarilor persista sugestiile fitomorfe – Inflorescenta, Florile vietii, Flori de toamna, Flori negre, volumele se caracterizeaza prin fototropism, slefuirea si suprafetele rugoase se sustin si se potenteaza reciproc.Dr. Doina Pauleanu, critic de arta si director al Muzeului de Arta Constanta.

Diminetile lui Dan Bancila sunt exuberante; este suficient sa privim lucrarea Zori de zi spre a ne convinge ca sticla, cristalul si bronzul folosite in ritmuri ascensionale, cu trasee drepte sau curbilinii, sugereaza un parcurs diurn radios si senin. In Translatie, intruparile expresive ale bronzului au abandonat fara ezitare, puritatea geometrica a cristalului care il sustine. In celelalte lucrari din sticla – serii ale temelor Adam si Eva, Geneza, Flamingo, Muguri – forme elegante, indelung experimentate, pun in valoare obiectul prin transparente si opacitati judicios distribuite; chiar daca titlurile fac trimitere la Cartea cartilor, la elemente zoo- si fitomorfe, reprezentarile, simbolice, au apetenta (si uneori chiar sunt lucrate in cheie) abstracta. - Dr. Doina Pauleanu, critic de arta si director al Muzeului de Arta din Constanta.




Curriculum Vitae


Nascut la 7 Octombrie 1943, Bucuresti.

STUDII:

Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucuresti, promotia 1969, clasa profesorilor Zoe Baicoianu si I. Popescu

EXPOZITII PERSONALE:

2002 – Expozitie personala, „Galeria Apollo”, Bucuresti

1975 – Galeria „Simeza”, Bucuresti

1973 – Galeria „Galateea”, Bucuresti

1969 – Galeria „Kalinderu”, Bucuresti

EXPOZITII DE GRUP:

2012 – Expozitia de Arta Decorativa, „Sala Brancusi”, Parlament, Bucuresti

2011 – Expozitia „Salonul Sticlei”, Galeria „Orizont”, Bucuresti

2009 – Expozitia de la Paris, Franta

2007 – Salonul National al Artelor Decorative, Bucuresti

2004 – Expozitia „Artele focului” editia a treia, Galeria Apollo, Bucuresti

2003 – Salonul Municipal de Arta Decorativa, Galeria Apollo, Bucuresti

2001 – Salonul de sticla, Galeria Simeza, Bucuresti

1995 – Expozitia din Kanazawa - Japonia

1992 – Expozitie de grup, Galeria „Dominus”, Bucuresti

1987 – Expozitia Internationala de sticla, Tokio - Japonia

1984 – Galeria „Rosen”, Amsterdam - Olanda

1977 – Expozitia de la Coburg, Germania, unde a obtinut Diploma de onoare „Coburge-Gloss-Preis”

In anul 2001 a primit „Ordinul cultural de merit in grad de comandor al Artelor Plastice”