BOGDANA CONTRAS s-a nascut in 1977 in Bucuresti, Romania. In anul 2000 a absolvit Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti la clasa Prof. Vladimir Zamfirescu, iar in 2005 Studiile aprofundate la aceeasi universitate la clasa Prof. Marin Gherasim. Din anul 2001 este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Picturile sale se gasesc in colectia Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti, Muzeul de Arta Targoviste si in colectii particulare din Germania, Franta, Austria si Romania.
„Un tip de atemporalitate cu trimiteri către registrul metafizic patronează personajele Bogdanei Contraș. Modul în care decupează realitatea, în care fragmentează natura conduce privitorul către un ținut imaginar, propriu artistei, un ținut populat cu personaje și obiecte-personaj tipice lumii basmului, cadrului fantastic. Fereastra picturii Bogdanei Contraș este de fapt un vad de trecere către o lume de poveste, un spațiu pe care îl intuim, care ne este familiar tuturor, un spațiu care aparține imaginarului colectiv, pe care îl purtăm cu noi deși nu l-am străbătut decât în gând, imaginar.” (Ana Maria Negoiță, critic de artă, 2015)
"Bogdana Contras nu conteneste sa surprinda prin pictura sa; este mereu alta, fiind mereu aceeasi. Pasaje cromatice de o optimista prospetime se retrag, precum cortinele, in fata unui desen majestuos, exact in momentul in care zarurile par aruncate in amintita directie. Echilibrul intre subiect si reprezentare, intre linie si culoare, dar si intre hasura si detaliu creeaza o stare de reverie care exclude orice forma de calcul din actul receptarii. Asemenea lucrari se privesc cu sufletul, nu cu ochii; si in nici un caz cu mintea." (Mihai Plamadeala, critic de arta, 2013)
"Materia însăşi este plasată în centrul investigaţiilor Bogdanei Contraş. De aici, diferenţierile vizibile în tratarea formelor şi suprafeţelor care îi definesc compoziţiile. Tuşele stăpânite de artistă construiesc cu un firesc de invidiat – densităţi, sugerează fragilităţi şi nu în ultimul rând, obligă la dezvăluirea unor transparenţe de o extremă delicateţe. Pictura Bogdanei Contraş atrage atenţia prin fixarea pe pânză a unor metamorfoze în « Cuiburi de geneză », « Foc », lucrări în care artista reuşeşte să prelucreze materia picturală cu ştiinţă şi delicateţe.
Lucrările realizate de pictoriţă într-un interval de 4 ani, nu pierd nici o clipă din vedere raporturile dintre pastă-diluţie, densitate-acuarelare, grafism obţinut prin adăugarea culorii sau prin zgâriere. Sigur că toate aceste lucruri ţin de tehnica pe care Bogdana Contraş o stăpâneşte magistral, dar dincolo de ea, se află simţirea care cere cel puţin în acest moment culori tari şi asocieri îndrăzneţe. Subiectul pictoriţei ocupă întreaga pânză. Rare sunt momentele de repaos pentru că de fapt artista nu simte în nici un fel nevoia de pauză, de zonă călduţă, de tampon până la privitor. Şi cele mai îndepărtate zone ale pânzei sunt tratate cu un interes artistic minuţios. " (Roxana Păsculescu, critic de artă, 2007) "Este vorba de o relaţionare cu trecutul şi în acelaşi timp cu prezentul. Ea reuşeşte să compulseze în câmpul imaginii, o serie de elemente figurative şi nu numai, cu raportare la un trecut ilustru al istoriei artei; şi aş aminti aici arta etruscă, de pildă, prin aceste reliefuri semisculpturale şi similifrescă pe care reuşeşte să le aducă în imagine pe aceste suporturi fragile şi să îmbine totuşi tehnici foarte dificile. " (Gheorghe Vida, critic de artă, 2004)
Premii si burse:
2006 – Bursa KulturKontakte la International Summer Academy of Fine Arts, Salzburg, Austria
1998 - Premiul III - Expozitia Concurs “Accente & Amprente”, Bucuresti
Expozitii personale:
2015 - Fairy Tales – Muzeul de Arta “Vasile Grigore”, Bucuresti
2008 si 2009 – Galeria Goldart - Hilton, Bucuresti
2006 - Urme de vis, Institutul Cultural Roman din Berlin, Germania
2004 – Relationari - Galeria Galateea, Bucuresti
- Iubite fiinte – Galeria Arcadia, Muzeul Dunarii de Jos, Calarasi
Participari la rezidente artistice si simpozioane:
2014 – Iasi, Romania; 2011 – Briare, Franta; 2007 si 2009 – Poduri Europene, Eforie Sud; 2008 - OpenArt Residency, Eretria, Grecia; 2007 - Balcic, Bulgaria; 2006 si 2010 - Patras, Grecia
Expozitii de grup (selectie):
2018 – Salonul Național de Artă Contemporană Centenar 2018, Muzeul National de Arta al Romaniei, Bucuresti
– Itinerariu Stilistic, Galeria Caminul Artei, Bucuresti
– Tendenze visive dopo postmodernismo, Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea Pisa, Italia
2017 – Retrospectiva de pictura contemporana romaneasca Paris - Bucuresti, Sala Constantin Brancusi - Palatul Parlamentului, Bucuresti
2016 – Ipostaze Medievale, Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti
2015 - Add to Address Book, Museum of Young Art Vienna (MOYA), Austria
-Soleil de l’Est – douazeci de ani de activitate, Institutul Cultural Roman, Bucuresti
2014 - Mystic Ciric, Danaart Gallery, Bucuresti
- Art Safari, Pavilionul de Arta Bucuresti
2013 – 3 x Contras, Palatul Brancovenesc Mogosoaia
2012 – Cetate. Atelier la Dunare V, Galeria 418, Bucuresti
– Chateau de Trousse-Barriere, Briare, Franta
2011 – Galeria Thuillier, Paris, Franta
- Mario Vargas Llosa. Posibila ilustratie de carte, Galeria Elite Art, Bucuresti
- Cum a fost posibil, Muzeul Taranului Roman, Bucuresti
2009 – Stare Ingereasca, Galeria Veroniki Art, Bucuresti
2007 - Poduri Europene, Muzeul National Brukenthal, Sibiu
- Let’s talk about migration, Galeria Municipala de Arta Salonic, Grecia
2006 – Confesiuni pentru continuitate, alaturi de Aurel Contras, Galeria Simeza, Bucuresti
2004 – Salonul de Primavara, Palatele Brancovenesti Mogosoaia
2002 – Targul International de Arte Vizuale, Teatrul National Bucuresti
2001 – Salonul Municipal "Millenium", Sala Dalles, Bucuresti
2000 – Qeenta, Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti
In publicatii:
-Dictionarul Personalitatilor din Romania, 2017
-Presences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est entre 2009-2012
-Who’s Who Romania, 2010